Nejlepší lívance (pancakes).

Kdybych vedla takovou tu klasickou papírovou kuchařku, kam se zapisují jen perly rodinné kuchyně, tento recept by tam měl čestné místo. Prověřil ho čas, vícero strávníků i množství obměn. Dokonce už ho umím skoro nazpaměť, a to je u mě co říct.

Jestli jsem kdysi triumfovala tím, že jsem se od mámy naučila smažit palačinky, tak nyní jsou tím esem lívance. Jsou jednoduché a těžko si dovedu představit, že by někomu nechutnaly, zvlášť, když se dají tolik variovat. Všechny suroviny mívám většinou doma, případně se pro ně dá zaběhnout do večerky (nebo raněnky? :) ) a zároveň využít, co dům dá. Pro mě je to vítaná nedělní obměna ranní kaše a ani ti co běžně snídají "chleba s máslem se salámem" (mírně nadsazeno) si nikdy nestěžovali.

Zdrojem původního receptu jsou Drobečky, mnou po léta (zejména ta, kdy jsem začínala se zdravějším stravováním) oblíbený blog – jediná škoda, že dnes už pár roků "spící". Časem jsem si recept přetvořila do veganské podoby a za mne jsou tyto lívance ještě lepší než původní (přinejmenším pro konvenčně se stravující není rozdíl vůbec citelný  a to je přesně to, co se počítá). Zároveň to ale pořád funguje i v oné konvenční podobě, takže se nikdo nemůže vymlouvat, a musí je vyzkoušet. :)

na 3 porce:
(na dva lidi je to nepřepočitatelné, takže se většinou nacpeme k prasknutí a zbude jedna malá porce)

1 a 1/2 šálku celozrnné mouky (dá se samozřejmě použít i klasická hladká bílá, jen jí bude možná potřeba o něco více, protože na sebe nenaváže tolik tekutiny jako celozrnná ...a z celozrnné je to chutnější!)
3 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
1 lžíce třtinového cukru
1 a 1/2 šálku mléka  pro vegan variantu rostlinné (já většinou používám sójové)
3 lžíce bílého jogurtu  pro vegan variantu rostlinný (stačí sójový, jinak třeba v Lidlu mají dobrý kokosový, ale toho by mi dovnitř přišla skoro škoda, ten případně až navrch!)
1 vejce  pro vegan variantu "chia vejce" nebo "vejce" z lněných semínek (1 vejce = 1 lžíce semínek + 3 lžíce vody)
1 menší lžíce oleje (tady ráda využívám různé netradiční oleje, podle toho, jaký je zrovna doma – hroznový, makový,...; asi bych nedávala olivový, ale jinak to snese ledaco)
trocha tuku na smažení – na smažení palačinek a lívanců používám namísto někdejšího bezvadně fungujícího sádla zásadně kokosový olej – nepřipaluje a hodí se sem i chuťově
Pro výrobu chia vejce namočím chia semínka alespoň 10 minut předem do vody (ve výše uvedeném poměru), aby vytvořila gelovitou, pojivou, vejci podobnou strukturu.

Všechny suroviny smíchám na hladké těstíčko a nechám alespoň chvilku stát, až mouka nasákne tekutiny a těsto zhoustne. Mezitím si rozehřeji pánev (dá se pracovat i na dvou pánvích zároveň :) ).

Naběračkou nabírám menší množství těsta a vlévám na rozehřátou pánev (tu s nepřilnavým povrchem není potřeba potírat tukem vůbec, já smažím na teflonové, na kterou vždy kápnu trochu kokosového oleje a rozetřu silikonovou mašlovačkou). Chvíli poté, co se na povrchu objeví bublinky, lívance otáčím a smažím z druhé strany.

Pro konvenčního strávníka jsou samotné lívance díky poměru cukru a soli poměrně málo sladké (ale běžná marmeláda to vyrovná :) ). Mně na nich právě toto vyhovuje, jejich chuť je tak zajímavější.

Myslím, že na fotce níže jsem zkoušela přidat do těsta lžíci dvě kakaa  nedopadlo to ale až tak dobře, jak jsem očekávala, proto dál pokračuji v klasice.
k podávání:

džem (já miluji fíkový, který mívají v Lidlu, když je francouzský týden – obsahuje snad jen fíky a třtinový cukr; skvělý je ale samozřejmě jakýkoli domácí, na podzim jsou povolena i povidla)
jogurt (to je skoro nutnost)
ořechové nebo semínkové máslo ("základ státu" je burákové, občas použiji sezamové tahini)
ovoce (dá se použít čerstvé – např. banán, mražené – lesní plody, i kompotované – třeba ananas)
volitelně ořechy (hodí se vlašské, pekanové nebo třeba mleté lískové)
skořice (pasuje-li nám ku zbytku; je možné přidat ji už do těsta)
sirup na polití (klasika je javorový – pro použití zastudena je určen stupeň "A"; ale výborný je i datlový nebo méně sladivý švestkový)

Lívance se skládají na sebe a obkládají tím, co má každý rád. Já většinou potírám první lívanec džemem, další ořechovým máslem a na poslední dám jogurt a ovoce, případně ořechy, posypu skořicí a poliji sirupem.

Jedna z mých oblíbených kombinací (francouzsko-americko-česká :) ): fíkový džem + burákové máslo + jogurt + kousek banánu + vlašské ořechy + švestkový sirup.

Dobrou chuť!

Hudební okénko


Komentáře