Maková buchta se švestkami.
Jsem makofil. A nejrychlejším a nejsnadnějším z lahodných způsobů, jak si mák dopřát, na který jsem zatím přišla, je tato čistě rostlinná buchta, v původním receptu označovaná jako "švestková s mákem", pro mě spíše "maková se švestkami", neb za á – mák tu hraje prim, a za bé – ovoce se dá zaměnit. Umím i tu z kynutého těsta a s drobenkou (také veganskou a výbornou), se kterou je už trochu víc práce; tato varianta je oproti tomu takříkajíc "z jednoho hrnce" (při přípravě si vystačím s velkou mísou a odměrkou), nadto je krásně vláčná (podmínka úspěchu doma) a mák je v ní všude, všude!
Tentokrát by se, s přimhouřeným okem, sice dalo hovořit o koláči, neb jsem proto, že momentálně nedisponuji hranatým plechem vhodné velikosti, pekla ve formě dortové, ale jinak bych to opravdu, oproti onomu původnímu receptu, nazývala spíše buchtou. Ať je to ale co chce, je to vynikající a uspokojuje to mé chutě, proto to peču o víkendu ke kávě velmi často (dobrá půlka plechu zmizí skutečně ještě zatepla).
Řekla bych, že je to zároveň jedna z nejzdravějších možností: přiměřeně sladká díky ovoci a lehkému přídavku alternativního sladidla, s minimem přidaného tuku (zastoupeného zde v přirozené podobě mákem – zdrojem nezbytného vápníku! :) ) a s žitnou moukou (která se k této kombinaci více než hodí). Prostě spokojenost na všech frontách.
na klasickou dortovou formu (necelých 30 cm) a menší:
200 g mletého máku
80 g javorového sirupu (chceme-li šetřit zdroje, je možné nahradit menší část třtinovým cukrem)
2 lžíce slunečnicového oleje – nebo jiného chuťově vhodného, tentokrát jsem třeba použila sezamový
2 lžíce vanilkové Hrašky (mám vyzkoušenu i klasickou Hrašku na zahušťování)
100 ml vody
200 ml rostlinného mléka (používám sójové), nebo vody
60 g žitné celozrnné mouky
60 g hladké bílé mouky (zdravější alternativou pšeničné je špaldová)
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
trocha oleje na vymazání plechu
ovoce – necelého 1/2 kg (častěji než švestky dávám blumy, které mám namražené od rodiny – s těmi je buchta akorát sladká; dovedu si představit i meruňky, avšak za předpokladu většího doslazení makového základu)
trocha skořice na poprášení
Hrašku rozmíchám v odměrce ve vodě a nechám 5-10 minut stát.
V míse promíchám mletý mák (dá se koupit už takto v sáčku, ideální ovšem je pořídit celý a namlet si před pečením – za mě to zvládá mixér –, když na to ale nepamatuji předem a mák nepořídím ve zdravé výživě, večerka to jistí) s javorovým sirupem a olejem. Přidám Hrašku a mléko, promíchám, přidám kypřicí prášek a postupně vmíchávám obě mouky v poměru 1:1 (i když v původním receptu je 100 g od každé, mám vyzkoušeno, že stačí dát po 60 g).
Tentokrát by se, s přimhouřeným okem, sice dalo hovořit o koláči, neb jsem proto, že momentálně nedisponuji hranatým plechem vhodné velikosti, pekla ve formě dortové, ale jinak bych to opravdu, oproti onomu původnímu receptu, nazývala spíše buchtou. Ať je to ale co chce, je to vynikající a uspokojuje to mé chutě, proto to peču o víkendu ke kávě velmi často (dobrá půlka plechu zmizí skutečně ještě zatepla).
Řekla bych, že je to zároveň jedna z nejzdravějších možností: přiměřeně sladká díky ovoci a lehkému přídavku alternativního sladidla, s minimem přidaného tuku (zastoupeného zde v přirozené podobě mákem – zdrojem nezbytného vápníku! :) ) a s žitnou moukou (která se k této kombinaci více než hodí). Prostě spokojenost na všech frontách.
na klasickou dortovou formu (necelých 30 cm) a menší:
200 g mletého máku
80 g javorového sirupu (chceme-li šetřit zdroje, je možné nahradit menší část třtinovým cukrem)
2 lžíce slunečnicového oleje – nebo jiného chuťově vhodného, tentokrát jsem třeba použila sezamový
2 lžíce vanilkové Hrašky (mám vyzkoušenu i klasickou Hrašku na zahušťování)
100 ml vody
200 ml rostlinného mléka (používám sójové), nebo vody
60 g žitné celozrnné mouky
60 g hladké bílé mouky (zdravější alternativou pšeničné je špaldová)
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
trocha oleje na vymazání plechu
ovoce – necelého 1/2 kg (častěji než švestky dávám blumy, které mám namražené od rodiny – s těmi je buchta akorát sladká; dovedu si představit i meruňky, avšak za předpokladu většího doslazení makového základu)
trocha skořice na poprášení
Hrašku rozmíchám v odměrce ve vodě a nechám 5-10 minut stát.
V míse promíchám mletý mák (dá se koupit už takto v sáčku, ideální ovšem je pořídit celý a namlet si před pečením – za mě to zvládá mixér –, když na to ale nepamatuji předem a mák nepořídím ve zdravé výživě, večerka to jistí) s javorovým sirupem a olejem. Přidám Hrašku a mléko, promíchám, přidám kypřicí prášek a postupně vmíchávám obě mouky v poměru 1:1 (i když v původním receptu je 100 g od každé, mám vyzkoušeno, že stačí dát po 60 g).
Těsto rozetřu do vymaštěného plechu a hustě pokladu ovocem. Pro vůni trochu šmrncnu skořicí. Peče se na 180°C 30-40 minut, s horkovzduchem mám otestováno asi 25 minut na 160°C.
Buchta "funguje" lépe coby vyšší, pečená v menším pekáčku.Hudební okénko
Protože divadlo Semafor slaví 60 let!
Komentáře
Okomentovat