Mrkvánky.
Myslím, že mrkvánky zná i řada lidí zdravou výživou nedotčených, jedná se o tradiční cukroví našich babiček. Krom toho, jak dobře chutnají, představují i způsob, jak do sebe naprosto nenásilnou formou dostat trochu zeleniny :) (Ne, že by to byl můj problém!) Mrkev by mimochodem měla být prospěšnější (betakaroten se lépe vstřebává) právě ve stavu tepelně upraveném. Mohou posloužit jako super svačina na cesty. A podle mnohých ohlasů na webu je mají moc rády děti.
Těsto na mrkvánky je jednoduché, de facto z pouhých tří surovin (malá úlitba za to, že vyžaduje jistou přípravu předem a že se s ním člověk musí vyvalovat, vykrajovat a plnit).
Neobsahuje cukr – a pozor: ani žádné alternativní sladidlo, veškerou sladkost zajistí náplň. Osobně mi to tak maximálně vyhovuje, ale je samozřejmě možné těsto dosladit, zvlášť, je-li náplň méně sladká než výborná domácí hrušková povidla našich rodičů. Povidla jsou samozřejmě klasika, je ale stejně dobře možné plnit je mákem, makovými povidly, meruňkovou marmeládou,... navzdory mé náklonnosti k máku u nás ale právě hrušková povidla jednoznačně vedou! (Nejspíš proto, že jsou vařená s láskou.)
Mrkev se do těsta zpravidla dodává najemno nastrouhaná. V této variantě je v něm rozmixovaná, a tím jak méně nápadná, tak barvu propůjčující, a možná i více plošně sladivá. Je to peckový vynález! Druhým vynálezem je tu pak použití kokosového oleje namísto másla či margarínu. (Věříme prospěšnosti kokosového oleje! Amen!)
na asi 28 kusů mrkvánků potřebujeme:
na asi 28 kusů mrkvánků potřebujeme:
125 g kokosového oleje (možnou výzvou pro některé z příštích pečení je mi jeho záměna za přepuštěné máslo ghí, která se na chuti jistě projeví...)
125 g mrkve
250 g špaldové mouky – dávám 150 g hladké bílé a 100 g špaldové celozrnné; vyzkoušela bych bez váhání i žitnou, vůči nezřídka doporučované pohankové už bych ale byla malinko skeptická
1/2 balení prášku do pečiva – dávám 1 lžíci vinného kamene
1/2 balení prášku do pečiva – dávám 1 lžíci vinného kamene
špetka soli
volitelně: někde se doporučuje vanilka, já bych do těsta klidně zkusila přidat trochu skořice
na náplň:
švestková nebo hrušková povidla, do kterých je možné přidat trochu rumu;
mletý mák svařený s trochou cukru v rostlinném mléce (možno ještě smíchaný s povidly);
meruňková nebo jiná marmeláda (kterou je možné smíchat s mletými ořechy – možná, že pak ani nebude tak "divoká")
švestková nebo hrušková povidla, do kterých je možné přidat trochu rumu;
mletý mák svařený s trochou cukru v rostlinném mléce (možno ještě smíchaný s povidly);
meruňková nebo jiná marmeláda (kterou je možné smíchat s mletými ořechy – možná, že pak ani nebude tak "divoká")
trocha moučkového cukru na poprášení/obalení
Na okně či u topení nechám předem lehce roztopit kokosový olej (taje při 20°C). Přidám oškrábanou a na kolečka pokrájenou mrkev a dohladka rozmixuji. Přimíchám mouky se solí a práškem do pečiva (vanilkou, skořici) a vypracuji těsto.
Těsto nechám v lednici ve folii alespoň půl hodiny odležet. Delší odpočinek mu neuškodí, jen je pak potřeba je znovu rukou propracovat, aby se dalo rozválet.
No a poté už nastoupí na scénu to super udělátko na výrobu taštiček, které jsem si konečně pořídila... Je ale samozřejmě možné vykrajovat hezky klasicky skleničkou, přehýbat napůl a okraje přitlačovat vidličkou. Případně tvořit šátečky, bochánky, trubičky, UFA (...zove se tak množné číslo od UFO?),... Takže takřka jakýkoli tvar člověka napadne. Jen je dobré myslet na to, že je-li tento útvar částečně otevřený, pak marmeláda, na rozdíl od povidel, ráda vytéká.
Pečou se pak na plechu vystlaném pečícím papírem do zezlátnutí – v horkovzdušné troubě to dělá asi 10-15 minut na 160°C.
Správně (skoro by se mi to chtělo napsat do uvozovek) se ještě horké celé obalují v cukru, jako vanilkové rohlíčky. Já je podle nálady jen zlehka poprašuji moučkovým třtinovým cukrem, spíš ani to ne.
Správně (skoro by se mi to chtělo napsat do uvozovek) se ještě horké celé obalují v cukru, jako vanilkové rohlíčky. Já je podle nálady jen zlehka poprašuji moučkovým třtinovým cukrem, spíš ani to ne.
S mrkvánky se samozřejmě dá experimentovat ještě více, ale plnění tvarohem nebo výměna mrkve za petržel je na mě osobně už příliš velká "exotika".
P. S.: Musím říct, že sepsat tento recept pro mě byl trochu porod. Snad proto, jak jsou mrkvánky jednoduché a notoricky známé, se člověku nechce nějak patlat ani s tím popisem (anebo to bude tím, že se mi nepodařily lépe a hezčeji nafotit?!). Přitom ony by si zasloužily podstatně důstojnější oslavný text! Tak ať žijí mrkvánky.
Hudební okénko
Tohle mě před pár dny bez varování hodilo do doby o víc jak deset let zpátky. Zhudebněná poezie... dnes ještě úžasnější než tehdy.
Komentáře
Okomentovat