6 nejlepších studených snídaňových kaší.

Nejvyšší čas na resuscitaci článku, který jsem rozepsala koncem minulého léta – nezaškodí, zrekapitulovat si před sezónou osvědčené rychlé osvěžující snídaně do teplých dnů.

Všechny jsou přirozeně veganské, kromě první, kterou je možné snadno "zveganizovat" za pomoci rostlinných alternativ mléka a jogurtu; všechny jsou myslím taky v podstatě bezlepkové.

Tip č. 1: Jogurtový chia pohár.

Chia pudinkem se zpravidla rozumí pokrm tvořený pouze chia semínky, tekutinou (vodou/mlékem), případně sladidlem nebo jinými dochucovadly – i na ten tu určitě dojde. Tento recept je nazván chia pohárem, protože jsou tu navíc ovesné vločky a jogurt. Takže se dá stejně tak dobře říct, že jde o ovesnou kaši s jogurtem a chia semínky. Jak kdo chce. Hlavní je, že chutná. Zejména kombinace s banánem a kousky hořké čokolády (nebo vlašskými ořechy), v níž jsem ji objevila, ta je opravdu nepřekonatelná. Poslouží ale cokoli; dost dobrá je i "vánoční" varianta s mandarinkou nebo pomerančem. Tak vidíte, ono se to nakonec dá jíst i v zimě.

na 1 porci:
  • 2-3 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce chia semínek
  • 1 lžíce medu nebo javorového sirupu
  • 6 lžic mléka (nebo třeba podmáslí)
  • 130-150 g bílého jogurtu
  • na ozdobu: čerstvé ovoce (banán, jablko, mandarinka), ořechy (vlašské, pekanové), hořká čokoláda
Večer smíchám, ráno ozdobím a jím.

Tip č. 2: Ovesná kaše s mraženým banánem.

Narazila jsem na ni teprv nedávno, ale dostala mě na první dobrou. V podstatě by se dala zařadit mezi smoothie bowls, tj. hustší smoothie do misky, která se zpravidla ještě zdobí müsli (granolou), což není v tomto případě potřeba. Myslím, že je už v základu hezky nutričně vyvážená (banán + vločky = sacharidy; mák + semínka + tahini = tuky; mák navíc obsahuje vápník a protein dodá ...protein? :-)). 

Banán si pokaždé zamrazím, jakmile mi zčerná a nemám pro něj momentální využití, a pak je to jako když najdu (stačí jej rozmixovat i samotný, nebo třeba s burákovým máslem, a nejlepší zmrzlina je na světě, ale to už dnes ví každý...).

na 1 porci:
  • 2 hrsti ovesných vloček
  • 1 lžíce lněných semínek
  • 1 lžíce konopných semínek
  • 1 mražený banán
  • špetka skořice
  • 1 lžíce máku (lze i bílý)
  • 1 lžíce proteinu (používám rýžovo-hrachový)
  • na ozdobu: tahini, datlový sirup, skořice
Přes noc namočím vločky a semínka do vody, ráno je sliji, rozmixuji s banánem, skořicí, mákem a proteinem (používám Nutribullet, ale má to jít i tyčovým mixérem), zdobím tahini, trochou datlového sirupu a případně další skořicí.

Tip č. 3: Pohanková kaše postudenu.

Na ozvláštnění si už roky občas dělám tuto studenou pohankovou kaši. S klasickou vařenou pohankou se srovnává těžko, je to prostě něco jiného a je potřeba to vyzkoušet. Inspirace ze Zdravě jíst (možná v článku poznáváte i jáhlovou kaši s malinami).

na 1 porci:
  • 50 g pohanky (lámanky, ale šla by určitě i celá kroupa)
  • 1/2 hrnku rostlinného mléka / vody
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 lžičky datlového sirupu
  • volitelně trocha skořice
  • na ozdobu: hrst mandlí, hrst rozinek, 1 lžička loupaného konopného semínka
Pohanku večer zaliji mlékem či vodou přímo v nádobě mixéru, zvlášť namočím mandle se semínky a rozinkami, abych je "aktivovala" (zní to hezky, mohly by se třeba roztančit, že? faktem je, že jsou pak jen lepší a stravitelnější).

K namočené pohance ráno přidám chia semínka a sirup a rozmixuji. Sypu slitou směsí z druhé misky. Navíc opět přidávám skořici  buď do základu, nebo jí celé dílo ještě posypu.

Používat skořici v létě je ve skutečnosti trochu neprozřetelné, neb organismus spíše otepluje, ale když není úplný hic... Já ji mám prostě tak ráda, že po ní občas zatoužím i v tomto období.

Tip č. 4: Kaše z kešu ořechů.

Té už tu byl věnován samostatný příspěvek.

Tip č. 5: Cizrnová kaše.

Nejnovější objev... nic ordinérního, ale u mě už se stihl zařadil mezi "top". Recept zde.

Tip č. 6: Tofu pudink.

I ten už se tady objevil.

Bonus, aneb když už nevíte coby: Banán ala kaše.

Když je opravdu velké horko a není velký hlad, stačí mi občas ovoce. A když je nechci v tekuté podobě (smoothie), mám dvě základní strategie: buďto pořádně vychlazený meloun, nebo rozmačkaný banán... Stačí přitom trochu popustit uzdu kreativitě.

na 1 porci:
  • 1 banán
  • trocha rostlinného mléka
  • lžička maca prášku (not necessary)
  • na ozdobu: mletá lněná semínka / chia / konopná semínka; granola / pufované obiloviny / vločky; další ovoce (borůvky, jahody, maliny), ořechové máslo
Banán rozmačkám s mlékem a macou; zdobím semínky, granolou, ovocem, burákovým máslem,... Prostě jako kaši.

Hudební okénko

Tahle věc z devadesátých let (!) vyšla v roce 2020 s novým videoklipem. Kdo by se do toho nezamiloval  a zvlášť loni.

Komentáře