Zapečená červená čočka s pórkem a vajíčkem.

Červenou čočku, na to, jak je to mnohostranná a skvělá surovina, nepoužívám příliš často – z nějakého důvodu se mi vyhýbají čočkové recepty, které by mě opravdu nadchly. Jedno jídlo ale připravuji už doslova roky. Je strašně jednoduché, opravdu překvapivě vynikající a aktuálním nesporným plusem je, že všechny suroviny jsou široce dostupné (mají je i v naší večerce)Pokud byste chtěli začít s racinálnější stravou a nevěděli jak, můžete to brát jako moje osobní doporučení...

Recept je z blogu Margit Slimákové, autorkou je Eva Francová. Vyzkoušela jsem toho z uvedených zapékacích tipů více (brambory s řepou, bulgur s brokolicí, těstoviny s dýní) a tento u nás zvítězil.

P. S.: Jen si dejte bacha, abyste při naklepnutí vajíčka neporušili žloutek, jako se to teď stalo mně, byla by to škoda. (Fotky jsou z dřívějšího provedení, na kterém jsem si dávala záležet, i když ani tam se úplně nezadařilo, viz tu utrženou ruku s paprikou. :-))

na 4 porce potřebujeme jen:
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 pórky (anebo 2 velké)
  • 1 lžičku tlučeného koriandru
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžičku soli
  • 400 g červené čočky (už jsem sáhla i po sáčku "čočky dvou barev" – mixu červené a klasické –, což nemělo na výsledek žádný vliv  i barva byla po uvaření stejně žlutá jako obvykle)
  • 900 ml zeleninového vývaru
  • 4 vajíčka
  • sůl, mletou papriku
  • k podávání: chleba / kvašená zelenina / zeleninový salát
V hluboké pánvi rozehřeju olej, přidám na půlkolečka nakrájený pórek, koriandr a pepř a 10 minut za občasného promíchání opékám. Přidám propláchnutou čočku, zaliju vývarem, osolím a dusím pod pokličkou asi 15 minut (občas promíchám).

Přemístím do vymaštěné zapékací mísy, povrch uhladím a udělám v něm čtyři důlky, vyklepnu vajíčka, osolím je a posypu špetkou papriky. Zapékám cca 15 minut (vajíčka by měla být hotová) na 180°C.

Dá se doplnit ještě čerstvou nebo kvašenou zeleninou. Většinou to jíme s pečivem, ale samotné to jde taky!

Hudební okénko

Komentáře