Tofu pudink.
Neobvyklá varianta tzv. přesnocky (studené kaše, která se odleží přes noc) z ovesných vloček a tofu. Zdroj zde. Vhodná snídaně pro ty, kdo potřebují doplnit větší množství bílkovin a příliš neholdují předraženým, a pro rekreační sportovce podle mě zbytečným, práškovým proteinům. (Pořídila jsem domů běhací pás, takže o sobě odteď budu mluvit jako o sportovci!)
na 1 porci:
- 70 g bílého tofu
- 125 ml rostlinného mléka, např. mandlového (používám, co je nejčastěji po ruce – sójové, ovesné)
- 2 lžíce javorového sirupu – dávám většinou půl na půl s datlovým, který mám za zdravější, ale nenahrazovala bych jím celé množství, alespoň tedy pakliže konzumentu záleží na hezky světlé barvě kaše; pokud mu pak nevadí méně sladké, stačí i 1 a 1/2 lžíce, záleží také na ovoci, které použije na ozdobu (vždy je samozřejmě možné, a taky hezké, polít pohár trochou sirupu i navrch)
- špetka mleté vanilky/skořice
- protein (např. vanilkový) – pro opravdové sportovce, normální smrtelníci nechají bez povšimnutí, co si ale dovedu představit já, je přidání lžíce kakaa pro kakaový pudink! :)
- 30-35 g jemných ovesných vloček
- na dokončení: čerstvé ovoce, ořechy/ořechové máslo, semínka (na fotkách pro inspiraci kombinace (1) meruňka – vlašské ořechy – tahini – konopná semínka, (2) banán – burákové máslo – konopná semínka – čtvereček vysokoprocentní hořké čokolády)
Tofu natrhám do mixéru na menší kousky, zaliji mlékem a sirupem (eventuálně přidám vanilku/skořici, protein,... kakao?) a nechám jet alespoň půl minuty, aby se tekutina vyšlehala do pěny.
Do poháru nebo krabičky odvážím vločky, zaliji tofu krémem a důkladně promíchám. Vznikne směs poměrně tekutá, vločky si ale s veškerou tekutinou přes noc poradí. :)
Ráno zdobím ovocem, ořechy/máslem, semínky, čokoládou,...
Tentokrát jsem si připravila rovnou tři porce z jednoho celého dvousetgramového balení tofu, protože se snažím eliminovat zbytky, které se nakonec vyhodí, a každou si udělala jinačí – první ráno pomeranč, druhé ráno banán, zítra budou nejspíš maliny. Výborné je to ale i s obyčejným jablkem.
Komentáře
Okomentovat