Kaše z kešu ořechů (dvě varianty).
...aneb luxusní snídaně pro ozvláštnění všedního repertoáru a její ještě luxusnější dezertní/cestovní varianta, kde chia semínka vystupují hned ve vedlejší roli.
Varianta první
V létě jsem sice snídala nejčastěji smoothies nebo vločky s jogurtem, kdykoli během roku mě ovšem nějaká snídaně omrzí a začnu hledat rozptýlení, vracím se k jednoduchému receptu Kuchařky ze Svatojánu. Množství surovin jsem si upravila, protože jsem mívala problém všechno sníst, kaše je vážně dosti sytá.
na 1 porci potřebujeme jen:
- 60 g kešu oříšků
- 4 datle běžné velikosti
- 1 a 1/2 lžíce chia semínek
- 130 ml vody
- čerstvé ovoce na ozdobu (spíše kyselejšího druhu) – kiwi, jablko,...
- volitelně: trochu datlového sirupu, semínka, kakaové boby...
Večer předem namočím oříšky do vody, druhý den sliji, do mixéru přihodím datle (pozor – bez pecek!), chia semínka, doliji čerstvou vodou a rozmixuji co nejvíc dohladka.
Mně to tak stačí, dnes jsem tedy spíš kvůli focení než kvůli chuti nebo nutričním hodnotám (které jsou dobré tak jako tak), dozdobila konopnými semínky a kapkou datlového sirupu. Napadlo mě přitom, že další dekadentní prvek by mohla dodat hrstička kakaových bobů nebo kousků kvalitní hořké čokolády.
Druhou variací na kešukaši je krém s chia pudinkem podle Camie.
z uvedeného množství jsou dvě malé porce (dezert nebo svačinka), případně jedna porce snídaňová:
- 60 g kešu oříšků
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2-3 lžičky medu / rýžového sirupu
- množství vody podle potřeby
- 1 lžíce chia semínek
- 6 lžic ovocné šťávy/džusu
- čerstvé ovoce navrch (druh podle použitého džusu)
Kešu přes noc namočím do vody, chia semínka zase do džusu a pořádně promíchám (ideálně udělat už odpoledne, a ještě před spaním – a znovu hned ráno – promíchat).
Ráno oříšky rozmixuji s citronovou šťávou a sladidlem dohladka, během mixování ředím postupně vodou do preferované konzistence (celkem jí spotřebuji asi tak větší štamprdlátko).
Krém naliji do skleničky nebo do uzaviratelné krabičky/krabiček, na něj navrstvím chia pudink, dozdobím ovocem,... a světe div se, nic víc k dokonalosti netřeba...
Šťáva z červených hroznů s kuličkami vína vypadá sice poněkud víc sexy než kombinace pomerančový džus-mandarinka, co si ale budem povídat, výskyt druhých uvedenýchsurovin je v naší domácnosti poněkud více pravděpodobnější. :-) Ochutnala jsem však obojí, obojí je výborné, a v podstatě bych se nebála ani čehokoli jiného včetně jablečného moštu s jablkem (update 26.10.2020: ověřeno!, viz titulní foto). Moc se mi sem nehodí snad jedině banán, preferovala bych opět kyselejší ovoce.
Nechte si čvachtat...
Hudební okénko
Píseň obstojí bez problému sama o sobě, ale musím říct, že jak se poslední dobou prokousávám biografiemi brouků, tak mě, v kombinaci s těmi archivními záběry, dojímá ještě o trochu víc.
Komentáře
Okomentovat