Tortilly s tempehem, fazolemi a čedarem.
Tyhle tortilly jsem si s velkou oblibou kupovávala k obědu, nebo do ruky na cestu na Zvonařku, v nejlepší zdravé výživě v Brně – Zdraví s chutí – na Svoboďáku nad Billou (kde je těm časům konec...). Prodávaly se pod značkou Fresh Fridge, jedna stála okolo 90 Kč a mívali ještě veganskou s robi masem, kterou se mi doma vůbec napodobit nepodařilo, třebaže jsem informaci o složení studovala u obou stejně poctivě.
Zato tyto jsme během lockdownu dělali mnohokrát. Příprava celé náplně je otázkou chvilky a dá se uskutečnit i den předem, v inkriminovaný čas se tortilla jen naplní, zamotá a opeče.
P. S.: Nepoužila jsem sice štítek "vegan", protože náhražkám moc nefandím, ale sýr se dá vyměnit za rostlinný (dá se dokonce natrefit i na "cheddar style"), a je to.
rozpis na zhruba 4 porce:
- 1 balení uzeného tempehu
- 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
- 2 hrsti kysaného zelí nebo kimchi (thajský kvašený zeleninový salát – na to, že je to v podstatě zelí a mrkev, je "poněkud dražší", ale jeho údajné zdravotní benefity by to měly vyvažovat; navíc jej člověk nesní moc... a kdo si troufá, může kvasit doma)
- 1 mrkev
- 20 ks černých, popř. zelených oliv
- 1 lžíce srirachy, pálivé chilli omáčky (pozor – v případě, že použijeme kimchi, které umí být taky pěkně ostré, to bude podstatně méně) anebo mletý kajenský pepř
- 100 g strouhaného čedaru (dá se použít i čerstvý/pomazánkový sýr, nebo jej k tomu strouhanému přidat a tortillu jím před plněním potřít; já jsem za čedar – krom toho, že se v tortillách hezky táhne, obsahuje nedostatkové železo, čímž si jeho konzumaci, coby tučného sýra, obhajuji)
- event. trocha soli
- tortilly (cca 6-7 ks) – ty na obrázcích jsou opravdu zelené a oranžové – totiž rajčatové a špenátové, k dostání jsou na Rohlíku a já je za tu bonusovou porci zeleniny miluji!
Ve větší míse smíchám nahrubo nastrouhanou mrkev a sýr, na kostky nakrájený tempeh, slité a propláchnuté fazole, nahrubo pokrájené olivy, kysané zelí nebo kimchi (necedím, beru, jak je, trocha té šťávy není vůbec na škodu) a chilli omáčku, dle chuti lze dosolit (není to nezbytně nutné).
S tortillou to pak vidím zhruba na tři možnosti:
- opéct v paninovači,
- ohřát v mikrovlnce (bývá doporučováno zabalit tortillu do vlhké utěrky nebo alespoň trochu pocachtat vodou; poté naplnit a zamotat; popř. to tam vrazit už naplněné),
- zlehka opéct na pánvi (tortillu poklást náplní a nechat sýr roztéct; zamotat).
Hudební okénko
Chtěla jsem si to nechat k ňákýmu salátu, ale nedá se, musí to ven.
Komentáře
Okomentovat