Salát s červenou řepou a pečeným kozím sýrem.

Zkuste se mnou počítat benefity tohoto salátu: lokální, zdravý, sytý, efektní, delikatesní! Bez nadsázky.

Kozí sýr nebývá nejlevnější (pokud na něj nenatrefíte v akci), ale balení vám vystačí nadvakrát, a navíc to kompenzují zbylé ingredience, které má řada z nás z vlastních zdrojů (řepa, cibule, ořechy)...

Salát je rychlý, jen myslet trochu dopředu a mít už řepu upečenou (anebo pořídit tu vařenou vakuovanou). Také mohu doporučit ráno, když víte, že budete salát připravovat, namočit ořechy do vody, budou pak chutnější (druhým možným zlepšovákem je upéct je spolu se sýrem).

na 1 porci potřebujeme jen:
  • alespoň 90 g kozího sýra typu camembert (takové ty malé válečky, anebo se koupí už ukrojené kolo většího průměru)
  • cca lžičku olivového oleje
  • 1/2 až 1 lžičku medu
  • čerstvě mletý pepř
  • špetku soli
  • salát  nejlepší je míchaný, co se dostane ve vaničce, s listy řepy, polníčku, špenátu,...
  • 1/2 větší červené řepy
  • kousek cibule (červené, šalotky, klasické žluté,...)
  • hrstičku vlašských ořechů, případně slunečnicová nebo dýňová semínka
  • případný toust na přikousnutí
Řepu umyji, zabalím do alobalu a upeču (cca 180°C a 1 hodina  úsporní nebudou zapínat troubu extra a přidají balíček k jinému pečícímu se jídlu). Oloupu.

Sýr nakrájím na kolečka o síle cca centimetr, vložím na pečícím papírem vyložený malý plech, pokapu olivovým olejem a medem, zatočím mlýnkem s pepřem, a jen lehounce osolím. Případně přihodím nalámané ořechy. Někdy přidávám i semínka, na fotkách jsou slunečnicová a marná by nemusela být ani dýňová. Peču na cca 190°C zhruba 10-15 minut, až se sýr nafoukne a trochu zezlátne.

Salát operu a rozložím do hlubokého talíře, na něj položím cibuli nakrájenou na tenké měsíčky, řepu, sýr a ořechy.

Dobrou chuť!

Hudební okénko

Ještě jeden hudební brontosaurus a jeho nový počin je to čistá popina, ale vysoce aktuální a celkem milá.

Komentáře