Nudle s burákovou omáčkou a brokolicí.
Ještě jedno jídlo, které už tu dávno mělo být, a nebylo. Je plné proteinů (fazole/tofu, burákové máslo, brokolice), jednoduché, rychlé, chutné (i pro masožravce): prostě win-win-win! Nazvala jsem ho tak, jak jsem ho nazvala (originál zde), protože brokolici (kterou i zatvrzelý odpůrce v této formě přijme) považuji za základ, zatímco zdroj bílkovin, tedy fazole či tofu, je volitelný, stejně jako typ nudlí.
- 200 g celozrnných špaget – vyzkoušeno taktéž s (širokými) rýžovými nudlemi – viz foto, nebála bych se tu ani soba (pohankových) nudlí
- balení tofu natural / plechovka červených fazolí (ve sladko-slaném nálevu)
- 1/2 brokolice
- kousek cukety, nebo konzerva mungo klíčků (vyrábí zn. Bonduelle)
- 5–6 žampionů
- olivový olej
- sůl
- pepř
- 2 lžíce arašídového másla
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- šťáva z cca 1/2 citrónu
- pár špetek chilli
- 100 ml vody
Špagety přepůlím a dám vařit podle návodu, na poslední 3 minuty varu přidám na růžičky rozebranou brokolici (čímž si ušetřím další hrnec...). Scedím a proliji studenou vodou (zastavím tak var a zachovám zelenou barvu brokolice).
Ve woku začnu buďto a) zeleninou (cuketa na čtvrtkolečka, žampiony na plátky), k níž po změknutí (resp. po orestování na skus) na oleji přidám scezené a propláchnuté fazole z konzervy a už jen krátce prohřeji (při delším smažení by se fazole rozpadly), nebo b) tofu (lze je předem naložit do oleje, soli a pepře, což podle mne nemá valného smyslu, takže je hážu rovnou na pánev), po jehož orestování přihodím zeleninu. Lehounce osolím, popř. opepřím. Poté vše z pánve vyjmu.
Do stejné pánve pak vložím suroviny na omáčku (vody dávám méně a pokud by byla omáčka příliš hustá, přidávám, taktéž s citronem raději zpočátku šetřím), nechám vše rozpustit a spojit a doladím si podle chuti. Vrátím do pánve zeleninovou směs s fazolemi/tofu, prohřeji, nakonec přidám nudle s brokolicí, ještě krátce prohřeji a mám hotovo.
Komentáře
Okomentovat