Špenátová pánev (shakshuka).
Shakshuka ("špenátová pánev" je mé již vžité domácí označení pro lepší srozumitelnost, jídlo je původem ze severní Afriky) je v podstatě výborný způsob jak nastavit vajíčka, aby nebyla příliš těžká. Pro milovníky rajčat (vystačíme si s konzervovanými) obzvlášť. Vajíčka uvařená v rajčatové omáčce. Jednoduché, variabilní,... geniální. A v chladném období to člověka hezky prohřeje.
Zatímco v našem případě došlo k obměně obsažené zeleniny ve prospěch zeleniska, v Lahodně s Ellou (Ella Mills: Lahodně s Ellou – Veganská kuchařka, s. 66-67) je prezentována veganská varianta s omáčkou obsahující klasicky červenou papriku (tj. pro některé z nás "stravitelnější" varianta), se sušeným koriandrem a s kokosovým jogurtem místo vajíček. Zatím se držím vyzkoušené kombinace, ale snad i na tuto časem dojde. Na obrázcích, doplněná plátky avokáda, vypadá i bez těch vajíček velmi jedle...
Efektní je servírování přímo z pánve, v níž se pokrm připravuje. Máte-li pánev s choulostivým povrchem, je dobré mít po ruce dřevěné lžičky, jinak budete muset nabírat vařečkou (tortillou to jde ztuha!).
Zaujal mě nápad podávat ji k snídani (místo klasických vajíček); u nás zastoupila zatím jen večeři nebo jednoduchý oběd. Pita chleba, náležící k originálnímu receptu, moc nekupujeme, ale už jsme ji vyzkoušeli s ohřátou poskládanou tortillou i s nasucho opečenými topinkami potřenými česnekem, a ani jedno nemělo chybu (alespoň za mne – protějšek je z principu skeptický vůči všem špenátovým jídlům).
na jednu pánev (2 porce) potřebujeme:
- olivový olej
- 1 cibuli, třeba červenou
- 2 stroužky česneku (+ případně jeden další na potření topinek)
- 1/4 lžičky sladké mleté papriky
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- špetku chilli koření
- špetku mletého (římského) kmínu
- vrchovaté 1/2 lžičky soli
- 1 lžičku třtinového cukru
- 100 g baby špenátu – používám mražený listový špenát v kostkách – cca 4-6 kusů
- plechovku rajčat (krájených nebo i celých – snadno se v pánvi rozdělí) – lze použít i čerstvá rajčata, doplněná rajčatovým pyré
- hrst petrželové natě
- 4 vejce – co největší
- k podávání: pita chléb / tortilla (2 ks/porci) / nasucho opečený (česnekový) chléb
V pánvi osmahnu dosklovata nadrobno nakrájenou cibuli. Přidám všechno koření včetně soli a cukru a prolisovaný česnek a ještě chvíli opékám, ale jen tak, aby česnek a paprika nezhořkly.
Přidám špenát – je-li zrovna vytažený z mrazáku, chvíli míchám, než kostky začnou povolovat, poté přidám také rajčata a nechám pár minut probublat (u rajčatových omáček se chuť odvíjí od délky vaření, takže je žádoucí, vydržet alespoň symbolických 10 minut).
Vmíchám petrželovou nať, naznačím ve směsi 4 důlky a vyklepnu do nich vajíčka. Zaklopím poklicí a vařím na mírném plameni asi 10 minut, dokud nejsou vajíčka hotová (záleží samozřejmě také na tom, jak moc uvařená vajíčka člověk preferuje).
Hudební okénko
Bobík.
Komentáře
Okomentovat