Výpečky ze sójového masa (knedlo-zelo-sójo).
Přestože si tu proti své vůli zvolna pěstuji nálepku přeborníka na sójové maso a bude se mi čím dál hůř vysvětlovat, že jím opravdu nejsem, musím se podělit o jídlo, které si chystám většinou u rodiny, když je k obědu zelí a knedlík standardně s kachnou / králíkem / vepříkem / ...
Zálibu v tradiční české trojkombinaci jsem v sobě odhalila až v pokročilejším věku postupným ochutnáním luxusního zelí, které se připravuje v Brodě Uherském, a experimenty s vegetariánskými výpečky (značka: "bez vláken a tlustého").
Zatímco zelí jsem se zatím sterilovat nenaučila, tak co se druhého jmenovaného týká, mám mezi vyzkoušenými recepty uložených hned několik variací, lišících se základní surovinou (sójové maso / sójové maso s tofu / seitan / tempeh). Časem jsem si vyextrahovala základní postup a přizpůsobila jej surovinám dostupným v každé domácnosti. Skutečnost, že toho většinu dávám "by očko" (slovy mé někdejší angličtinářky na gymplu), je u mne jasnou zárukou kvality.
Jedinou nevýhodou toho všeho je, že se pak jeden musí nějakou chvíli izolovat od zbylé společnosti.
na 2 porce:
1 balení (100 g) sójových kostek – nebo sójové kostky půl na půl s uzeným tofu, nebo seitan, nebo uzený tempeh (aby se rodina neutvrzovala v rozšířené představě, že vegetariáni jedí jen sóju!)
k vaření sójového masa: 2 kostky zeleninového bujónu
1 velká cibule
3 stroužky česneku
olivový (nebo i jiný, třebas řepkový) olej
sójová omáčka
(drcený) kmín
(čerstvě) mletý pepř
sůl
k podávání: zelíčko, knedlíček, vychlazená Plznička (nezbytnost)
Sójové kostky uvařím v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu, sliji a důkladně z nich vymačkám vodu – vývar je dobré uchovat na podlévání při pečení. Jiné masné alternativy stačí před další úpravou nakrájet na kostky.
Do pekáčku/hrnce/zapékací nádoby naliji olej (aby se to hned nepřipálilo, nešetřím jím), přihodím uvařené sójové maso (případně jiné "syrové" maso :) ), nahrubo pokrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, kmín, mletý pepř, sójovou omáčku. Dosolím. Řádně promíchám a dám péct odkryté na 200°C.
Po cca 15 minutách, až se výpečky začnou chytat, promíchám a podleji polovinou vývaru (případně vodou). Po dalších 15 minutách, až se většina vody odpaří, opět podliji a peču do vypečení většiny tekutiny. Potřebuji-li proces uspíšit, přepnu na horkovzduch.
Hotovo. Dobré pochutnání...
Zálibu v tradiční české trojkombinaci jsem v sobě odhalila až v pokročilejším věku postupným ochutnáním luxusního zelí, které se připravuje v Brodě Uherském, a experimenty s vegetariánskými výpečky (značka: "bez vláken a tlustého").
Zatímco zelí jsem se zatím sterilovat nenaučila, tak co se druhého jmenovaného týká, mám mezi vyzkoušenými recepty uložených hned několik variací, lišících se základní surovinou (sójové maso / sójové maso s tofu / seitan / tempeh). Časem jsem si vyextrahovala základní postup a přizpůsobila jej surovinám dostupným v každé domácnosti. Skutečnost, že toho většinu dávám "by očko" (slovy mé někdejší angličtinářky na gymplu), je u mne jasnou zárukou kvality.
Jedinou nevýhodou toho všeho je, že se pak jeden musí nějakou chvíli izolovat od zbylé společnosti.
na 2 porce:
1 balení (100 g) sójových kostek – nebo sójové kostky půl na půl s uzeným tofu, nebo seitan, nebo uzený tempeh (aby se rodina neutvrzovala v rozšířené představě, že vegetariáni jedí jen sóju!)
k vaření sójového masa: 2 kostky zeleninového bujónu
1 velká cibule
3 stroužky česneku
olivový (nebo i jiný, třebas řepkový) olej
sójová omáčka
(drcený) kmín
(čerstvě) mletý pepř
sůl
k podávání: zelíčko, knedlíček, vychlazená Plznička (nezbytnost)
Sójové kostky uvařím v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu, sliji a důkladně z nich vymačkám vodu – vývar je dobré uchovat na podlévání při pečení. Jiné masné alternativy stačí před další úpravou nakrájet na kostky.
Do pekáčku/hrnce/zapékací nádoby naliji olej (aby se to hned nepřipálilo, nešetřím jím), přihodím uvařené sójové maso (případně jiné "syrové" maso :) ), nahrubo pokrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek, kmín, mletý pepř, sójovou omáčku. Dosolím. Řádně promíchám a dám péct odkryté na 200°C.
Po cca 15 minutách, až se výpečky začnou chytat, promíchám a podleji polovinou vývaru (případně vodou). Po dalších 15 minutách, až se většina vody odpaří, opět podliji a peču do vypečení většiny tekutiny. Potřebuji-li proces uspíšit, přepnu na horkovzduch.
Hotovo. Dobré pochutnání...
Komentáře
Okomentovat