Tvarohová vánoční štola ze špaldové mouky.
Na Štědrý den u nás ani letos nemohla na snídani chybět tato štola. Je to, pravda, oproti vánočce (kterou příští rok už opravdu zkusím!) pokrm nepříliš postní. Je plná másla, tvarohu, cukru, vajíček... Mé snahy o "ozdravení" se tady omezují na použití celozrnné mouky a třtinového cukru. Ale jednou za rok si ji, o to víc, užíváme. Je krásně vláčná, akorát sladká, sytá. Zkoušela jsem si ji navrch ještě máznout máslem, není to ale vůbec potřeba.
na 2 menší štoly (jednu ve dvou osobách nadvakrát spořádáme, druhou darujeme) potřebujeme:
180 g třtinového cukru
180 g másla
2 vejce
250 g polotučného nebo tučného tvarohu
1 lžička vanilkového extraktu (volitelně)
550 g špaldové mouky – chutná mi tu celozrnná, mám ale vyzkoušenu i bílou; je fakt, že u bílé zůstane po prosívání méně "odpadu", kterého je mi škoda
4 vrchovaté lžičky (cca 1 sáček) prášku do pečiva, nejlépe bezfosfátového
kůra ze 2 citronů anebo pomerančová kůra (volíme v souladu s tím, co použijeme jako kandované ovoce; většinou neseženu citrony/pomeranče v biokvalitě, vhodné k nastrouhání kůry – stačí ale i kůra sušená)
2 lžičky mleté skořice
1 lžička mletého zázvoru
100 g vlašských ořechů
140 g rozinek
rum na naložení rozinek
100 g kandovaného ovoce – u nás letos půl na půl třešně a kandovaná pomerančová kůra (kůru jsem pořídila v Tescu a třešně ve zdravé výživě – třebaže do zdravé výživy toto ovoce s hromadou cukru a konzervantů rozhodně nepatří a kdo by tedy chtěl být zásadový, použije vedle rozinek další ovoce sušené – zkusila bych třeba předem namočené, na kousky pokrájené švestky)
na polití:
(dalších) 120 g másla – já ale vystačím bez problému s cca 70 g
rum (volitelně) – můžeme použít zbytek z máčení rozinek
moučkový cukr (nebo Glukopur nebo vanilková syrovátka Amálka – nic z toho ale vyzkoušeno nemám; trocha cukru – která se za chvíli vsákne, takže štola sice není tak romanticky zasněžená jako ta kupovaná, ale zase rozhodně méně siluetu a zdraví zatěžující – nás nezabije; poprašek lze údajně i zcela vynechat – nám ale stačí, že ze štoly nemusíme cukr seškrabávat jako právě z oné kupované)
plátky mandlí (cca 20 g)
S přípravou je dobré začít den předem (tj. u nás 22. prosince) kvůli naložení rozinek do rumu. Roky jsem tento krok vynechávala a používala rozinky suché, rozdíl ale opravdu (v dobrém) poznáte!
V den přípravy, 23. prosince, si nejprve nechám povolit máslo. Tentokrát jsem ho rozpustila v mikrovlnce a v druhém kroku bojovala s máslem stříkajícím zpod ručního mixéru na všechny strany. Je opravdu lepší, nechat je pár hodin povolit jen při pokojové teplotě... Osobně mám s výrokem "máslo a cukr vyšleháme do světlé pěny" trochu problém – dosud při žádné teplotě, konzistenci ani množství surovin jsem ničeho "pěnu" připomínajícího nedocílila. Naštěstí to většinou ničemu nevadí, hlavní patrně je, že jsou obě ingredience smíseny.
Máslo s cukrem tedy vyšlehám, poté přidám vajíčka, tvaroh a vanilkový extrakt a dále šlehám do jemného krému.
Mouku proseji do mísy a promíchám s práškem do pečiva a kořením (citrusovou kůrou, skořicí a zázvorem). Vsypu do mokré směsi.
Ořechy nasekám na menší kousky. Rozinky, mám-li je namočené v rumu, sliji (rum uchovám), pakliže nenamáčím, jen je propláchnu horkou vodou. Obojí nasypu do těsta spolu s kandovaným ovocem, resp. kandovanou kůrou.
Promíchám a těsto pořádně rukama zpracuji a uplácám tvar štoly (jedné obrovské nebo 2 menších :) ): rukama či válečkem roztlačím na podlouhlou placku a podélně přeložím jednu půlku na druhou. Štolu tvaruji raději užší – při pečení se roztáhne.
Peče se na plechu vystlaném pečícím papírem (už jsem ale byla i v situaci kdy papír nebyl, a dobrou zprávou je, že ani na plechu klasicky vymaštěném a vysypaném se štola nepřichytí) na 170°C cca 50-60 minut dozlatova. Se svou horkovzdušnou troubou jsem ovšem nucena délku i intenzitu pečení přizpůsobovat, neb právě tyto masivnější útvary se těžko propékají. Pekla jsem tedy zpočátku na 150°C a jakmile štoly chytly barvu, tak na zhruba 120°C. Celkem to pak nemohlo trvat déle než 30 minut.
Ještě teplou štolu poliji rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu. Popráším decentně cukrem (namletým třtinovým) a posypu plátky mandlí.
moučkový cukr (nebo Glukopur nebo vanilková syrovátka Amálka – nic z toho ale vyzkoušeno nemám; trocha cukru – která se za chvíli vsákne, takže štola sice není tak romanticky zasněžená jako ta kupovaná, ale zase rozhodně méně siluetu a zdraví zatěžující – nás nezabije; poprašek lze údajně i zcela vynechat – nám ale stačí, že ze štoly nemusíme cukr seškrabávat jako právě z oné kupované)
plátky mandlí (cca 20 g)
S přípravou je dobré začít den předem (tj. u nás 22. prosince) kvůli naložení rozinek do rumu. Roky jsem tento krok vynechávala a používala rozinky suché, rozdíl ale opravdu (v dobrém) poznáte!
V den přípravy, 23. prosince, si nejprve nechám povolit máslo. Tentokrát jsem ho rozpustila v mikrovlnce a v druhém kroku bojovala s máslem stříkajícím zpod ručního mixéru na všechny strany. Je opravdu lepší, nechat je pár hodin povolit jen při pokojové teplotě... Osobně mám s výrokem "máslo a cukr vyšleháme do světlé pěny" trochu problém – dosud při žádné teplotě, konzistenci ani množství surovin jsem ničeho "pěnu" připomínajícího nedocílila. Naštěstí to většinou ničemu nevadí, hlavní patrně je, že jsou obě ingredience smíseny.
Máslo s cukrem tedy vyšlehám, poté přidám vajíčka, tvaroh a vanilkový extrakt a dále šlehám do jemného krému.
Mouku proseji do mísy a promíchám s práškem do pečiva a kořením (citrusovou kůrou, skořicí a zázvorem). Vsypu do mokré směsi.
Ořechy nasekám na menší kousky. Rozinky, mám-li je namočené v rumu, sliji (rum uchovám), pakliže nenamáčím, jen je propláchnu horkou vodou. Obojí nasypu do těsta spolu s kandovaným ovocem, resp. kandovanou kůrou.
Promíchám a těsto pořádně rukama zpracuji a uplácám tvar štoly (jedné obrovské nebo 2 menších :) ): rukama či válečkem roztlačím na podlouhlou placku a podélně přeložím jednu půlku na druhou. Štolu tvaruji raději užší – při pečení se roztáhne.
Peče se na plechu vystlaném pečícím papírem (už jsem ale byla i v situaci kdy papír nebyl, a dobrou zprávou je, že ani na plechu klasicky vymaštěném a vysypaném se štola nepřichytí) na 170°C cca 50-60 minut dozlatova. Se svou horkovzdušnou troubou jsem ovšem nucena délku i intenzitu pečení přizpůsobovat, neb právě tyto masivnější útvary se těžko propékají. Pekla jsem tedy zpočátku na 150°C a jakmile štoly chytly barvu, tak na zhruba 120°C. Celkem to pak nemohlo trvat déle než 30 minut.
Ještě teplou štolu poliji rozpuštěným máslem smíchaným s trochou rumu. Popráším decentně cukrem (namletým třtinovým) a posypu plátky mandlí.
Doporučuji podávat s kakaem :)... Hrnek rostlinného mléka rozmixuji s vrchovatou lžičkou kakaa a dvěma lžičkami třtinového cukru a v rendlíčku ohřeji.
Štolu uchovávám v pekáčku přikrytém utěrkou na balkonu (při letošních 5°C značka ideál). Těch pár dní, než se sní, tam v pohodě vydrží.
Komentáře
Okomentovat