Anglická snídaně (full English breakfast) podle mě.
Pohodlně se usaďte, dnes to bude na dýl.
Tento příspěvek bude patrně prvním ze série "etnické kuchyně po vegansku" :), kdy jsem se, jak z toho vyplývá, jala před nedávnem více zabývat vařením vybraných pokladů národních kuchyní ve veganské úpravě. To vyžaduje jednak důkladnou rešerši (aby se to co nejvíc přiblížilo originálu), druhak určitou dávku kreativity (opět: aby se to co nejvíc přiblížilo originálu :) ). A to mě na tom začalo bavit :).
Celá tahle věc je navíc tak vydatná, že v klasické verzi bych ji raději ani nepřipravovala, neb se obávám, že by to na mě osobně bylo už příliš...
Abych byla upřímná, tak název trochu klame: spíš než "full" je to "partial" English breakfast. Chybí tu totiž plátek slaniny – což je dlouhý příběh. *)Pevným základem anglické snídaně a tím, co si většina lidí při vyslovení daného sousloví vybaví, jsou patrně klobásky, vejce... a fazole. Posledně jmenované by bylo samozřejmě možné připravit zdravěji podušením uvařených luštěnin s rajčaty a kořením. Nechceme ale nad jídlem strávit mládí a brunch se navíc, co si budeme povídat, často připravuje po flámu, anebo prostě a jednoduše v neděli, kdy si chceme přispat, proto zpravidla používám ty z plechu.
Situaci, kdy rostlinná strava není zatím dost dobře schopná imitovat vejce v podobě volského oka, jsem vyřešila volbou v této kombinaci patrně méně obvyklé formy vajec: vajec míchaných. Míchaná vejce z tofu, alias tofíčka či tofujíčka, jsou totiž naopak dobře známou delikatesou :) (a věřím, že v kombinaci s tím ostatním by neměla nikoho urazit, jak by se to mohlo stát, přistanou-li na stole strávníku natěšenému na samotná "skutečná" míchaná vajíčka).
Před přípravou této žranice na rovinu doporučuji navštívit dvě destinace: tou první je Lidl, kde mají trvale v nabídce hnědé žampiony, které se vyznačují výraznější chutí, dobrá česká keříková rajčata, a také kvalitní čerstvou pomerančovou šťávu. (Co tam naopak najít nelze, jsou pečené fazole původní značky Heinz, ale protože obíhat větší množství obchodů naráz kvůli jednomu jídlu už se mi nechtělo, bereme zavděk i tamní "no name" značkou.)
Tou druhou je dobře zásobená zdravá výživa (znovu doporučuji "Zdraví s chutí" na náměstí Svobody v Brně nad Billou), kde je k mání jak bílé tofu, tak především klobásky. K doporučovaným klobáskám nenabídnu bohužel žádnou levnější ani snáze dostupnou alternativu (měly by se ovšem dát sehnat také v Globusu). Jsou ale opravdu výborné a dokonce strukturou velmi podobné masovým – viz "messy" foto s klobáskou na řezu.
na 3 porce:
1 konzerva bílých fazolí v tomatě – nejlépe značky Heinz; obměna do už neautentické verze je dále možná s červenými fazolemi v BBQ omáčce či bílými v kari omáčce, které nově vyrábí Bonduelle
1 balení (6 ks) klobásek zn. Linda McCartney (skvělá je varianta s rozmarýnem a červenou cibulí)
9 ks středně velkých žampionů
12 ks větších soudkových rajčátek
trocha olivového oleje
himalájská sůl
"míchaná tofíčka" z 200-250 g balení tofu, viz níže
6 bílých / celozrnných toustů (každý jak má rád)
můj přídavek a doporučení: trocha listového salátu
čerstvý pomerančový džus
káva nebo černý čaj
na tofíčka (základní, rychlá verze):
1 lžíce oleje
1 cibule (hezky se v jídle vyjímá ta červená)
200-250 g balení tofu – tyto větší gramáže nabízí značka Sunfood, kterou je možné sehnat v Albertu
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky kurkumy
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
trocha černé soli
trocha sójové omáčky
trocha rostlinného mléka – např. ovesného
himalájská sůl
případně čerstvě mletý pepř
Klobásky dám upéct do trouby podle návodu na obalu na plechu vystlaném pečícím papírem. Je stejně tak dobře možné osmažit je ze všech stran na pánvi na troše oleje, je s tím ale trochu více práce, a my potřebujeme pánev a volné ruce na další kroky. Ať už peču na pánvi či na plechu, přihodím ke klobáskám umytá rajčata a očištěné žampiony. Peču-li na plechu, promíchám napřed obojí v misce s trochou olivového oleje a soli.
Zatímco se klobásky pečou, připravím si tofíčka – a pomalu dám opékat tousty (protože nemám "vyskakovací" toustovač, ale jen sendvičovač, kterému to trvá dýl :) ). Na oleji dozlatova osmahnu jemně pokrájenou cibulku, přidám vidličkou rozmačkané tofu, koření a důkladně promíchávám. Dochutím lahůdkovým droždím, sójovkou a trochou černé soli (možná i pepře?). Ke konci přiliji trochu mléka a míchám, dokud je tofíčka neabsorbují – získají tak krémovější konzistenci. Je-li ještě třeba, dosolím.
Nakonec vyliji obsah plechovky s fazolemi do kastrůlku a jen trochu přihřeji/povařím, případně dochutím podle potřeby solí či třtinovým cukrem.
Na talíři mi tentokrát chybělo to "něco zeleného", co jsem si přidala minule – doporučuji nevynechávat.
No a celá tahle opulence by nefungovala bez kávy a pomerančového džusu! (Kávu připraví/namele strávník, jenž je ke snídani zván :) ).
*) Vysvětlení aneb Poznámka pod čarou, a snad ne přes čáru :): Inu, stalo se, že při mé první přípravě anglické snídaně se něco šeredně nevyvedlo a byla to s největší pravděpodobností ochutnávka předem připravené alternativy bůčku z rýžového papíru, co u mě vyvolalo zvracení. Nikoli okamžité – chuťově by to bylo dobré. Buď byla ale některá ze surovin zkažená, nebo jsem tehdy prostě někde něco chytla. Každopádně tímto jsou mi další pokusy s "rýžovou slaninou" zřejmě navždy zapovězeny (je mi blujno, jen na to teď pomyslím) :(
9 ks středně velkých žampionů
12 ks větších soudkových rajčátek
trocha olivového oleje
himalájská sůl
"míchaná tofíčka" z 200-250 g balení tofu, viz níže
6 bílých / celozrnných toustů (každý jak má rád)
můj přídavek a doporučení: trocha listového salátu
čerstvý pomerančový džus
káva nebo černý čaj
na tofíčka (základní, rychlá verze):
1 lžíce oleje
1 cibule (hezky se v jídle vyjímá ta červená)
200-250 g balení tofu – tyto větší gramáže nabízí značka Sunfood, kterou je možné sehnat v Albertu
1 lžička římského kmínu
1/2 lžičky kurkumy
1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
trocha černé soli
trocha sójové omáčky
trocha rostlinného mléka – např. ovesného
himalájská sůl
případně čerstvě mletý pepř
Klobásky dám upéct do trouby podle návodu na obalu na plechu vystlaném pečícím papírem. Je stejně tak dobře možné osmažit je ze všech stran na pánvi na troše oleje, je s tím ale trochu více práce, a my potřebujeme pánev a volné ruce na další kroky. Ať už peču na pánvi či na plechu, přihodím ke klobáskám umytá rajčata a očištěné žampiony. Peču-li na plechu, promíchám napřed obojí v misce s trochou olivového oleje a soli.
Zatímco se klobásky pečou, připravím si tofíčka – a pomalu dám opékat tousty (protože nemám "vyskakovací" toustovač, ale jen sendvičovač, kterému to trvá dýl :) ). Na oleji dozlatova osmahnu jemně pokrájenou cibulku, přidám vidličkou rozmačkané tofu, koření a důkladně promíchávám. Dochutím lahůdkovým droždím, sójovkou a trochou černé soli (možná i pepře?). Ke konci přiliji trochu mléka a míchám, dokud je tofíčka neabsorbují – získají tak krémovější konzistenci. Je-li ještě třeba, dosolím.
Nakonec vyliji obsah plechovky s fazolemi do kastrůlku a jen trochu přihřeji/povařím, případně dochutím podle potřeby solí či třtinovým cukrem.
Na talíři mi tentokrát chybělo to "něco zeleného", co jsem si přidala minule – doporučuji nevynechávat.
No a celá tahle opulence by nefungovala bez kávy a pomerančového džusu! (Kávu připraví/namele strávník, jenž je ke snídani zván :) ).
*) Vysvětlení aneb Poznámka pod čarou, a snad ne přes čáru :): Inu, stalo se, že při mé první přípravě anglické snídaně se něco šeredně nevyvedlo a byla to s největší pravděpodobností ochutnávka předem připravené alternativy bůčku z rýžového papíru, co u mě vyvolalo zvracení. Nikoli okamžité – chuťově by to bylo dobré. Buď byla ale některá ze surovin zkažená, nebo jsem tehdy prostě někde něco chytla. Každopádně tímto jsou mi další pokusy s "rýžovou slaninou" zřejmě navždy zapovězeny (je mi blujno, jen na to teď pomyslím) :(
Komentáře
Okomentovat