Fazolové cookies.
Dnes už všeobecně známou záležitostí jsou fazolové brownies; mé skromné pokusy s nimi však zatím končily větším či menším nezdarem. S moučníkem, v němž by na obsah fazolí nikdo neusuzoval – a který se mi daří vzdor konzistenci pasty z rozmixované luštěniny propéct, jsem uspěla až v podobě těchto sušenek.
Podle zdrojového receptu jsem si je uložila pod názvem "fazolové cookies", i když jako přiléhavější by se mi jevilo označení "proteinové kakaové bochánky" – na cookies jsou přeci jen poněkud hutnější, a vůbec – nejsou to jen tak ledajaké sušenky, ale díky obsahu dalších zdravých bílkovin a tuků (burákové máslo, chia semínka, olivový olej) perfektní prostředek k zahnání hladu a načerpání energie :). (Ano, je tam i cukr, a ne málo... bohužel. Daň za skvělé zbývající suroviny. Nezkoušela bych jej ubírat.)Rozpis jsem si upravila na dvojnásobnou dávku, neb z jedné byly pokaždé hned pryč...
na cca 24 bochánků (2 plechy):
200 g červených fazolí (většinou uvařím celé balení a co nepoužiji hned, namrazím si do zásoby – tady jsem právě do zásob sáhla; jinak by uvedená gramáž měla zhruba odpovídat 2 plechovkám)
4 lžíce olivového oleje
4 lžíce burákového másla, raději hladkého
4 lžíce mléka – používám rostlinné, jedno jaké konkrétní
160 g třtinového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
8 lžic kakaa
4 lžíce celozrnné mouky (používám špaldovou) nebo mletých ořechů (zatím nemám vyzkoušeno, s nimi však budou bochánky bezlepkové!)
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice
2 lžíce chia semínek (nejsou tu sice "existenčně" nutná, byla by ale škoda je vynechávat)
100 g hořké, alespoň 70% čokolády – zatím jsem ji vždy vynechávala a nechyběla mi, sušenky jsou luxusní i tak; uplatnila bych ji v případě pečení na nějakou "extra" příležitost, případně k přesvědčování zarytých odpůrců :)
Předem uvařené / rozmražené / slité a propláchnuté fazole vložím do nádoby tyčového mixéru, přidám olej, máslo a mléko a rozmixuji dohladka (v původním receptu se fazole rozmačkají vidličkou a poté mísí s dalšími ingrediencemi – je to také možné, nedosáhneme ale zdaleka tak hladké konzistence, která přispívá k lepšímu maskování fazolí :) ).
K fazolové pastě přidám cukr, vanilku, kakao, mouku, prášek do pečiva a skořici a opět promíchám. Kakao doporučuji před přidáním prosít, aby v bocháncích nezůstaly hrudky. Nakonec vmíchám chia semínka a případně kousky čokolády.
Hrudky těsta/hmoty kladu na plech vyložený pečícím papírem – používám dlaně namočené ve studené vodě, v nichž si připravím kuličku, kterou na plechu rozplácnu.
Pečou se na 180°C 20-30 minut. V horkovzdušné troubě mám vyzkoušených 160°C a 15 minut (po 10 minutách plech pro jistotu obracím).
Hudební okénko
Fantastické vystoupení... Nejen, že byl sám geniálním hudebníkem, ale uměl a nebál se vybrat si podobně talentovaný doprovod.
Komentáře
Okomentovat