Zapečená ovesná kaše naslano.
Toto jídlo se mi extrémně nedařilo nafotit, nicméně s ohledem na to, jak extrémně je podle mě dobré, jsem se musela přemoci a článek, který jsem od konce minulého roku sušila v rozepsaném stavu a mezitím recept několikrát uvařila, dokončit a zveřejnit. Řekla bych dokonce, že by si zasluhovalo titul "jídelní objev 2019 – aneb ovesná kaše se dá připravit i naslano, a chutně" ...A sice zapečením, na způsob nákypu. Perfektní večeře. Recept jsem našla na obalu vloček (v on-line podobě zde) a jen minimálně jsem si jej přizpůsobila.
Možná to tak dle soupisu surovin úplně nevypadá, ale kaše je hotová raz dva. Zvládám to dokonce i po příchodu z práce v už lehce hladovém stavu (kdo mě zná, toto ocení) – ta chvíle mi za prohřátý žaludek a pocit plnosti, ale nepřesycenosti stojí.Je to jídlo v podstatě bezlepkové (nedovolím si uvést plně bezlepkové, neb pro celiaky by běžné ovesné vločky problém znamenat mohly; pro běžného strávníka jsou ale přirozeně téměř bezlepkové vločky určitě lepší variantou oproti obligátnímu pečivu).
na dvě "dámské" porce:
100 g jemných ovesných vloček
1 lžička prášku do pečiva
100 g ricotty – pro skoroveganskou (bezmléčnou) variantu používám sojakrém (1 balení – střívko; k dostání co vím bohužel zatím jen ve zdravých výživách)
200 ml mléka – já rostlinné (k ovesným vločkám ideálně ovesné!)
1 vejce
2 lžíce oleje – používám ten ze sušených rajčat (který kaši zároveň ochutí)
koření – dávám směs Italské bylinky, oregano, bílý pepř a cca 1/4 lžičky soli (je obsažena už v kořenící směsi), případně na špetku nože kurkumy pro barvu
tuk na vymazání zapékací misky – opět využívám olej ze sušených rajčat
na ozdobu – nebo, jako já, dovnitř:
cca 6 sušených rajčat
cca 10 (černých) oliv
cca 2 lžíce sterilované kapie (v původním receptu jsou 3 plátky šunky či slaniny, což já samozřejmě kategoricky zamítám; navíc takhle prasit takové pěkné jednoduché zdravé jídlo! :) )
možná obměna: čerstvý spařený špenát, vajíčko (vyklepnout do důlku na povrchu kaše)
k podávání: kysané zelí / listový – např. římský salát / čerstvá zelenina
Vločky smíchám s práškem do pečiva, přidám sojakrém, mléko a olej a vytvořím tak hmotu podobnou kaši. Okořením podle chuti a následně vmíchám vajíčko a zeleninu (přepůlené olivy a na menší kousky pokrájená rajčata). Netrvám-li na tom, mít zeleninu uvnitř nákypu, mohu jej ozdobit jen na povrchu (možná, že tak by se i mně bývalo podařilo docílit oné lepší fotogeničnosti).
Kaši přeliji do vymaštěné zapékací misky (nebo ještě lépe do dvou malých zapékacích misek, "kokotek") a zapeču v troubě vyhřáté na 160°C asi 20 minut (platí pro horkovzduch, běžná trouba = 180°C a 15 minut).
"Přílohu" volím podle chuti a sezóny. V zimě je ideálním a výborně se hodícím doplňkem kysané zelí (líbí se mi, že ani suroviny dovnitř nákypu neobsahují žádnou čerstvou zeleninu, což v tomto období splňuje nároky na sezónnost a navíc sklenici se sušenými rajčaty, kapii i olivy mám téměř vždy v lednici či ve spíži). Čerstvou zeleninu a listový salát si naopak nechávám na léto.
Hudební okénko
Pokud se ukázky z jednoho z "objevů 2019" v oblasti filmové nezaleknete, určitě si Heavy Trip pusťte, zasmějete se velice!
Komentáře
Okomentovat