Quiche z tofu se špenátem a sušenými rajčaty.

Dnes nedělní oběd, jindy třeba večeře, kterou jsem si troufla pohostit už i nejednu vzácnou návštěvu – a prošla :). Tento recept obstojí i ve srovnání s klasickým quiche  slaným koláčem s náplní ze smetany a vajíček. Však rozmixované tofu se také používá jako "náhražka" tvarohu; a přimíchané pesto jej jen povýší. (Přiznám se ovšem, že s koupí pesta většinou váhám, protože v hlavní roli s těstovinami jej nějak nemusím a zbytek skleničky se mi proto často zkazí. Jako přijatelné řešení mě napadá snad jedině sendvič s mozzarellou a rajčetem. Má-li kdo námět na jiné důmyslné uplatnění pesta, budu mu vděčná!)

Quiche mám zatím osvědčený s touto náplní (převzato sakumprásk od Blue vegan pig), ale dá se určitě vyzkoušet třeba s cibulí a houbami, s paprikou,... Budu-li v budoucnu dělat nějaké experimenty, určitě je sem doplním. Kromě tohoto receptu na koláčové těsto mám ve sbírce i jiný, neveganský (s máslem), který volím v kombinaci s tradiční živočišnou náplní koláče – třeba toho s chřestem, který budu určitě péct i toto jaro, a který by se tu tedy také mohl objevit. Těsta s olivovým olejem se ale určitě není třeba bát – funguje stejně dobře jako máslo, dobře se s ním pracuje a je chutné.

na klasickou koláčovou formu (průměr 27 cm):
  • 250 g mouky, např. špaldové – používám špaldovou celozrnnou
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 100 ml olivového oleje + 100 ml vlažné vody
  • olej na smažení – lze použít ten z nakládaných rajčat
  • 4 cibule – tady "experimentuji" – někdy úplně nahradím pórkem (1 ks), jindy uplatním poměr 50:50, nebo přidávám nať z jarních cibulek
  • 250 g špenátu (není nutné dávat čerstvý, který je docela drahý a ne vždy a všude dostupný – používám mražený listový porcovaný špenát, který mají třeba v Lidlu dokonce v biokvalitě!; zatímco čerstvý špenát je dobré předem spařit, mražený dávám večer předem do lednice povolit)
  • 15 sušených rajčat v oleji
  • 3 balení tofu natural – z tohoto množství je náplně vrchovatě, takže pokud nemáte tolik tofu po ruce a nevadí vám, že bude koláč trochu nižší, stačí i 2 balení (stejně tak na menší formu)
  • trocha rostlinné smetany – volitelný přídavek pro větší krémovost
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • cca 2-3 lžíce bazalkového pesta (nabízí se obměna i s jinými druhy pest, třeba z módního medvědího česneku nebo z koriandru)
  • 1 lžička černé soli
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
Z mouky, soli, kypřícího prášku, oleje a vody vypracuji těsto, dám stranou a připravím si náplň.

Cibulku nakrájím na měsíčky a na oleji osmahnu dozlatova, přihodím špenát a pár minut podusím.

Tofu rozmixuji tyčovým mixérem s lahůdkovým droždím, pestem a černou solí, podle chuti dosolím "normální" solí a opepřím. Tentokrát jsem přilila i zbytek ovesné smetany, který jsem měla v lednici, a konzistenci náplně to určitě nebylo na škodu.

Náplň smíchám se špenátem a s na kousky pokrájenými sušenými rajčaty (část rajčat je dobré nechat si nahoru na ozdobu) – nejlepší je udělat to přímo v pánvi-woku, kde se cibule a špenát restovaly.

Těsto vložím do formy, vytvaruji vyšší okraje a dno propíchám vidličkou. Navrstvím na ně směs a ozdobím zbylými rajčaty. Je dobré, trochu je do náplně zatlačit, zmenší se tak riziko připálení. Peču na 190°C 35-40 minut (horkovzduch 170°C, cca 20 minut). Po vychladnutí (alespoň 10-15 minut) krájím na klínky a servíruji.

Celkem to myslím nepotřebuje žádné další doplňky. Dobrou chuť.

Hudební okénko

Komentáře