Malé jídelní a hudební doporučení vol. 2 (kulky a Fixa).
Dnešním doporučením rozumějte věc tak jednoduchou, že si ji netroufám nazývat receptem.
V IKEA jsem si záhy po jejich uvedení oblíbila místní zeleninové kuličky, které se dají pořídit i domů. Tam jsem je většinou používala jako takový nouzový večeřový junk food, podávaný s hranolkama (a kečupem) à la "vše z mrazáku". Když ale přišla nouze ještě větší (téma navýsost aktuální; třebaže v tomto kontextu to bylo myšleno spíše ve smyslu nedostatku času a mentálních kapacit než nedostatku čerstvých potravin), vytáhla jsem je i k obědu, rozhodnutá připravit je sofistikovaněji, na způsob podávání v IKEA s bulgurem – a dobře jsem udělala.
Jako alternativu si ke kuličkám dovedu představit bramborovou kaši, kterou, ačkoli ji mám podstatně raději než vařené brambory, také nedělám moc často (důvod č. 1: šťouchání a šlehání mě moc nebaví; důvod č. 2: trochu mě znervózňuje množství soli, které do kaše zahučí, člověk ani neví jak; důvod č. 3: neděláme řízky :) ...a když už se ke mně dostanou zeleninové karbanátky, ať už domácí nebo kupované, bývá to na návštěvě, kde je příprava přílohy v kompetenci místní vládkyně kuchyně).
Složení kuliček je super: 18 % cizrna, 14 % hrách, 14 % mrkev, 14 % červená paprika, 14 % kukuřice, 10 % kadeřávek, hrachový protein, 3 % cibule, řepkový olej, hrachový škrob, jedlá sůl, hnědý cukr, zahušťovadlo, aroma, koření, byliny.
Takže nejen zelenina, ale i porce bílkovin z luštěnin je zajištěna :) – a hlavně: v opravdu chutné formě...
Zeleninové kuličky IKEA s hranolky/bulgurem/bramborovou kaší
na 2 porce:
Na pánvi na oleji zlehka osmahnu nahrubo pokrájenou cibuli, přidám nasekaný česnek, cukr, který nechám rozpustit a přihodím na kostičky nakrájená rajčata (mám je ráda i se slupkou, kde ne, může spařit a oloupat...), vypeckované a na kousky nakrájené olivy a bazalku. Nechám chvíli vařit, osolím a případně opepřím. Uvařený bulgur přidám do pánve s omáčkou, promíchám a společně prohřeju. Podávám s kuličkami a se salátem.
Bez toho pepře se mi to jeví jako jídlo ideální i pro menší děti.
V IKEA jsem si záhy po jejich uvedení oblíbila místní zeleninové kuličky, které se dají pořídit i domů. Tam jsem je většinou používala jako takový nouzový večeřový junk food, podávaný s hranolkama (a kečupem) à la "vše z mrazáku". Když ale přišla nouze ještě větší (téma navýsost aktuální; třebaže v tomto kontextu to bylo myšleno spíše ve smyslu nedostatku času a mentálních kapacit než nedostatku čerstvých potravin), vytáhla jsem je i k obědu, rozhodnutá připravit je sofistikovaněji, na způsob podávání v IKEA s bulgurem – a dobře jsem udělala.
Tím, že je to z podstaty rychlovka, vznikl čas a prostor pohrát si trochu více s přípravou přílohy, než jen uvařit a maximálně doplnit kupovanou omáčkou (ne že bych těmto produktům holdovala tak jako tak). Navíc je to téma kreativitě poměrně otevřené. Já jsem se inspirovala omáčkou, kterou používám jako základ na pizzu. Pro lepší efekt je samozřejmě možné bulgur a omáčku servírovat zvlášť, ale myslím, že si to stejně nakonec smícháte :).
Bulgur je, kdo by nevěděl, v podstatě drobná těstovina. V naší domácnosti frčí podstatně více než kuskus, jehož zrníčka, jak jsem se dozvěděla, mohou na strávníka svou malostí působit děsivě (to si nevymýšlím!).
Jako alternativu si ke kuličkám dovedu představit bramborovou kaši, kterou, ačkoli ji mám podstatně raději než vařené brambory, také nedělám moc často (důvod č. 1: šťouchání a šlehání mě moc nebaví; důvod č. 2: trochu mě znervózňuje množství soli, které do kaše zahučí, člověk ani neví jak; důvod č. 3: neděláme řízky :) ...a když už se ke mně dostanou zeleninové karbanátky, ať už domácí nebo kupované, bývá to na návštěvě, kde je příprava přílohy v kompetenci místní vládkyně kuchyně).
Složení kuliček je super: 18 % cizrna, 14 % hrách, 14 % mrkev, 14 % červená paprika, 14 % kukuřice, 10 % kadeřávek, hrachový protein, 3 % cibule, řepkový olej, hrachový škrob, jedlá sůl, hnědý cukr, zahušťovadlo, aroma, koření, byliny.
Takže nejen zelenina, ale i porce bílkovin z luštěnin je zajištěna :) – a hlavně: v opravdu chutné formě...
Zeleninové kuličky IKEA s hranolky/bulgurem/bramborovou kaší
na 2 porce:
- 25 ks kuliček
- 120 g bulguru
- olivový olej
- 1 červená cibule – je-li to trochu možné, dejte fakt červenou, vypadá to pak moc hezky barevně
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička třtinového cukru
- 4-6 rajčat
- 10 kalamata oliv – to jsou ty velké tmavé (záměrně nepíšu černé – bývají světlejší než konvenční černé) s peckou, kde rozdíl oproti běžným je markantní; tady, kde záleží na kvalitě každé suroviny, bych je opravdu doporučovala
- čerstvá nebo sušená bazalka
- sůl
- čerstvě mletý pepř – podle chuti
- k podávání: listový salát
Na pánvi na oleji zlehka osmahnu nahrubo pokrájenou cibuli, přidám nasekaný česnek, cukr, který nechám rozpustit a přihodím na kostičky nakrájená rajčata (mám je ráda i se slupkou, kde ne, může spařit a oloupat...), vypeckované a na kousky nakrájené olivy a bazalku. Nechám chvíli vařit, osolím a případně opepřím. Uvařený bulgur přidám do pánve s omáčkou, promíchám a společně prohřeju. Podávám s kuličkami a se salátem.
Bez toho pepře se mi to jeví jako jídlo ideální i pro menší děti.
Doporučující hudební okénko
Márdi nám karanténu zpříjemňuje každodenními táboráky :-). A já tímto porušuji zásadu nesdílet dvakrát téhož interpreta. Sledujte Youtube kanál Vypsané fiXy!: https://www.youtube.com/user/vypsanafiXaTv/videos
Komentáře
Okomentovat