Smoothie z arašídového másla.
...aneb nejlepší ranní vyprošťovák.
S jarem se mi do jídelníčku pomalu přirozeně vracejí smoothies, a tak nějak jsem si vzpomněla i na toto. Možná si je někdy udělám "jen tak". Toto neobvyklé smoothie (běžně si pod tím pojmem představím něco s banánovým základem a s "listím", nikoli s kakaem) je u mne totiž zejména léty prověřenou součástí rán opilcových. Je tekuté (na pevnou stravu si člověk může obvykle nechat zajít chuť, když jsem v dotyčném stavu, potřebuji pouze nakopnout a nějaké pocity hladu jdou absolutně kolem mne; a krom toho je třeba dotankovat vodu), je studené, a je výrazné (nic přirozeně jemných chutí za dané situace nepochodí). Přitom je plné zdravých a kvalitních surovin a není uměle doslazované. A na rozdíl od onoho klasického smoothie člověku opravdu podrží. ;-)
na 1 porci:
Mám-li datle s peckami, vypeckuji. Všechny ingredience kromě ledu rozmixuji ve vysoké nádobě Nutribulletu do hladké konzistence, nakonec přidám led a znovu směs promixuji.
S jarem se mi do jídelníčku pomalu přirozeně vracejí smoothies, a tak nějak jsem si vzpomněla i na toto. Možná si je někdy udělám "jen tak". Toto neobvyklé smoothie (běžně si pod tím pojmem představím něco s banánovým základem a s "listím", nikoli s kakaem) je u mne totiž zejména léty prověřenou součástí rán opilcových. Je tekuté (na pevnou stravu si člověk může obvykle nechat zajít chuť, když jsem v dotyčném stavu, potřebuji pouze nakopnout a nějaké pocity hladu jdou absolutně kolem mne; a krom toho je třeba dotankovat vodu), je studené, a je výrazné (nic přirozeně jemných chutí za dané situace nepochodí). Přitom je plné zdravých a kvalitních surovin a není uměle doslazované. A na rozdíl od onoho klasického smoothie člověku opravdu podrží. ;-)
Pozn. red.: Oni sice tvrdí, že je to fotomontáž, ale já bych přísahala, že jsem to před nějakou dobou potkala v ulicích Brna. |
Nepohrdnu ani typickou česnečkou, ale sladká snídaně má pro mě zásadní přínos: není-li sladké ráno, najde si ke mně cestu později během dne možná ještě ve větší míře. Čemuž se pochopitelně snažím předcházet.
Velkou výhodou receptu je, že všechny potřebné suroviny jsou trvanlivého charakteru a mívám je zpravidla doma.
na 1 porci:
- 2-3 měkké datle – autorka receptu doporučuje i obměnu s fíky, rozinkami nebo banánem; já to vyzkoušeno nemám, protože mi datle vyhovují a mívám je vždy po ruce; používám druh, který je zrovna po ruce – mám-li velké šťavnaté datle Medjool, pak 2-3 kusy stačí, mám-li běžně dostupné menší datle, hodím jich tam alespoň 5
- 2 lžíce arašídového másla – případně jakékoli ořechové máslo anebo kokosový olej; toto bych měnila, jen kdyby se mi chtělo jó experimentovat – na chuti se to podepíše, neb ořechová másla, a olej kór, jsou méně výrazná než to burákové
- 1 a 1/2 lžíce nepraženého kakaa
- 1 lžíce chia semínek
- ½ lžičky vanilkového extraktu / skořice / chilli / mletý zázvor / kurkuma,… – vanilka asi vede, je ale docela drahá a skořice je taky fajn!
- 1 a ½ šálku vody/rostlinného mléka – s domácím mandlovým je to opravdu výborné, jakékoli mléko, nebo jeho kombinace s vodou, je ale možné
- ledové kostky podle chuti
- na ozdobu: kakao, skořice, kousky čokolády/čokoládové boby, arašídy, goji,...
Komentáře
Okomentovat