Jáhlová kaše s malinami.

Nedělní snídaně... Inspirace ze Zdravě jíst. Má oblíbená variace na jáhlovou kaši  dělám ji buďto klasicky staročesky s rozinkami, medem a ořechy, nebo právě v této "moderní" variaci.

Jáhly mám ráda, kaše je pro mě ale spíše ozvláštněním běžné zimní snídaně ve formě kaše ovesné. Kdybych měla hodnotit, jak taková snídaně zasytí, "nakopne", tak ovesná kupodivu stále vede.


na 1 porci:
  • 60 g jáhel  vyplatí se hledat ty v biokvalitě
  • 1 lžička slunečnicových semínek
  • 180 ml rostlinného mléka + 150 ml vody
  • špetka soli
  • 1 lžička medu (volitelně)
  • hrst vlašských ořechů
  • 1 čtvereček vysokoprocentní hořké čokolády
  • maliny
Jáhly v cedníku několikrát spařím vroucí vodou (u těch v biokvalitě je možné tento krok vynechat), zaliji mlékem a vodou, přidám semínka, sůl a vařím do zhoustnutí 15-20 minut. (Míchat se snažím co nejméně, nebo alespoň jen na povrchu, kde se může tvořit mléčný škraloup, respektujíc kdesi vyčtené a nejspíš platné pravidlo, že jakmile začneme míchat u dna, začne se kaše připalovat.)

Hotovou kaši, kterou je možné dosladit třeba medem (já to ale nepotřebuji), ozdobím nasekanými ořechy a čokoládou a malinami. Většinou mám mražené, které nechám přes noc povolit v lednici, výjimečně použiji k rozmrazení mikrovlnku.

...a skoro bych zapomněla na písničku.

Komentáře