Sekaná ze sójového masa a pohanky.

Takzvaná hyperrealistická :).

Vzpomínka na jaro (fotka z našeho balkonového posezení), kdy jsem jednoho krásného dne narychlo rozhodla, že k obědu bude experiment – sekaná ze sójového masa podle receptu z facebookové skupiny "Veganská DIY kuchařka".

Když jsem svůj profil na Facebooku rušila, strategicky jsem zálohovala uložené recepty od tamějších kreativců, z nichž některé se jevily jako úplné poklady... A nyní jsem měla zjistit, že jimi opravdu jsou. Tahle sekaná vyšla výborně – jak jsem předpokládala, pohanka vytvořila v mletém "mase" ze sóji odlehčující ostrůvky (ano, někteří odlehčují klasickou sekanou částečným nahrazením zvířecího masa masem sójovým, já odlehčuji sójové maso pohankou :)) s odlišnou strukturou. Celkový dojem byl velice podobný běžné sekané, tedy "hyperrealistický" – jak byl ostatně recept na Facebooku sebevědomě, a vůbec ne přehnaně, označen. A v neposlední řadě to celé překvapivě dobře drželo pohromadě.

na 4 porce si nachystáme:

1 balení sójového granulátu (+ 1 lžíce zeleninového bujónu)
1 hrnek uvařené pohanky – použila jsem asi 150 ml pohankových krup v surovém stavu
1 a 1/2 cibule
3 stroužky česneku
majoránka
kmín
sůl
pepř
1/2 hrnku hladké mouky (dávala jsem by očko)
1 lžíce oleje (např. slunečnicový)

k podávání nesmí chybět: chléb, hořčice (plnotučná/dijonská), cibule na kolečka, nakládané okurky

Pohanka se měla podle receptu hodinu předem namáčet a následně 10 minut vařit. Já pohanku nikdy předem nenamáčím a nechtělo se mi ji ani extra vařit, takže jsem ji přidala k sóji  uvařila se i tak, a já ušetřila jeden hrnec :). Jediná komplikace, která tím vznikla, byla, že jsem ze směsi pohanky a sójového masa (uvařené podle návodu na obalu masa – asi 15 minut se zeleninovým bujónem – a zchladlé ve vodě, v níž se vařilo) nevymačkala úplně všechnu vodu, což ale podle mě výsledku nijak neublížilo, možná naopak napomohlo lepší soudržnosti směsi.

K té už pak bylo potřeba přidat jen pokrájenou cibuli, česnek (nastrouhaný nahrubo nebo protlačený), koření (majoránka, kmín, sůl, pepř), mouku a olej, a uplácat dvě větší šišky.

Ty na plechu pokapat olejem a péct na 200°C asi 40 minut (v horkovzdušné troubě na 180°C asi 30 minut).

Nejlepší je na chlebu (ten, který jsme zrovna měli doma, se semínky a krájený na kulaté plátky, je nejen opravdu dobrý, ale na podávání takovéhoto typu jídla ještě i stylový :) ...je to, tuším, nějaký "Fit chléb") s hořčicí, cibulí a s kyselou okurkou. Raději zatepla než zastudena.

Dobrou chuť!


Hudební okénko

O Lucky Man! si určitě pusťte  na piáno hrající a zpívající Alan Price z Animals je výborný, stejně tak Malcolm McDowell, uvidíte tam i mladou Helen Mirren a za kamerou stál Miroslav Ondříček. Jelikož je "soundtrack" integrální součástí filmu, nejsem schopná posoudit, jak moc se podepsal na mém extrémně pozitivním dojmu. Jako celek to každopádně šlape jak hodinky!

Komentáře