Sekaná ze sójového masa a pohanky.
Takzvaná hyperrealistická :).
Vzpomínka na jaro (fotka z našeho balkonového posezení), kdy jsem jednoho krásného dne narychlo rozhodla, že k obědu bude experiment – sekaná ze sójového masa podle receptu z facebookové skupiny "Veganská DIY kuchařka".
Když jsem svůj profil na Facebooku rušila, strategicky jsem zálohovala uložené recepty od tamějších kreativců, z nichž některé se jevily jako úplné poklady... A nyní jsem měla zjistit, že jimi opravdu jsou. Tahle sekaná vyšla výborně – jak jsem předpokládala, pohanka vytvořila v mletém "mase" ze sóji odlehčující ostrůvky (ano, někteří odlehčují klasickou sekanou částečným nahrazením zvířecího masa masem sójovým, já odlehčuji sójové maso pohankou :)) s odlišnou strukturou. Celkový dojem byl velice podobný běžné sekané, tedy "hyperrealistický" – jak byl ostatně recept na Facebooku sebevědomě, a vůbec ne přehnaně, označen. A v neposlední řadě to celé překvapivě dobře drželo pohromadě.
na 4 porce si nachystáme:
1 balení sójového granulátu (+ 1 lžíce zeleninového bujónu)
1 hrnek uvařené pohanky – použila jsem asi 150 ml pohankových krup v surovém stavu
1 a 1/2 cibule
3 stroužky česneku
majoránka
kmín
sůl
pepř
1/2 hrnku hladké mouky (dávala jsem by očko)
1 lžíce oleje (např. slunečnicový)
k podávání nesmí chybět: chléb, hořčice (plnotučná/dijonská), cibule na kolečka, nakládané okurky
Pohanka se měla podle receptu hodinu předem namáčet a následně 10 minut vařit. Já pohanku nikdy předem nenamáčím a nechtělo se mi ji ani extra vařit, takže jsem ji přidala k sóji – uvařila se i tak, a já ušetřila jeden hrnec :). Jediná komplikace, která tím vznikla, byla, že jsem ze směsi pohanky a sójového masa (uvařené podle návodu na obalu masa – asi 15 minut se zeleninovým bujónem – a zchladlé ve vodě, v níž se vařilo) nevymačkala úplně všechnu vodu, což ale podle mě výsledku nijak neublížilo, možná naopak napomohlo lepší soudržnosti směsi.
K té už pak bylo potřeba přidat jen pokrájenou cibuli, česnek (nastrouhaný nahrubo nebo protlačený), koření (majoránka, kmín, sůl, pepř), mouku a olej, a uplácat dvě větší šišky.
Ty na plechu pokapat olejem a péct na 200°C asi 40 minut (v horkovzdušné troubě na 180°C asi 30 minut).
Nejlepší je na chlebu (ten, který jsme zrovna měli doma, se semínky a krájený na kulaté plátky, je nejen opravdu dobrý, ale na podávání takovéhoto typu jídla ještě i stylový :) ...je to, tuším, nějaký "Fit chléb") s hořčicí, cibulí a s kyselou okurkou. Raději zatepla než zastudena.
Dobrou chuť!
Hudební okénko
O Lucky Man! si určitě pusťte – na piáno hrající a zpívající Alan Price z Animals je výborný, stejně tak Malcolm McDowell, uvidíte tam i mladou Helen Mirren a za kamerou stál Miroslav Ondříček. Jelikož je "soundtrack" integrální součástí filmu, nejsem schopná posoudit, jak moc se podepsal na mém extrémně pozitivním dojmu. Jako celek to každopádně šlape jak hodinky!
Komentáře
Okomentovat