Amarantovo-ovesná kaše.

Když potřebuji změnu od své oblíbené fermentované ovesné, dokážu na ní frčet několik rán po sobě. Zkuste – za jednu výpravu do zdravé výživy a sáček amarantu (6 porcí za 30 Kč) to stojí.

na 1 porci:
  • 50 g amarantu
  • špetka skořice / perníkového koření
  • špetka soli
  • 250 ml mléka – používám rostlinné
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 1 lžíce rozinek
  • med (maximálně lžička, já nepoužívám vůbec, rozinky na oslazení úplně stačí)
  • ořechy – vlašské, pekanové,...
  • čerstvé ovoce – není nutné; vyzkoušela jsem ale třeba s kompotovanými meruňkami
Do kastrůlku odvážím amarant, koření, sůl a zaliji 150 ml mléka; za občasného míchání zvolna bez pokličky (to kvůli zahušťovacím schopnostem škrobu) vařím, až se mléko téměř vstřebá a začne vznikat kaše. Na základě zdrojového receptu jsem byla připravena na 20minutové čekání, ve skutečnosti ale stačí asi 10-15 minut.

Přiliji zbylých 100 ml mléka, přisypu vločky a rozinky a vařím ještě asi 5 minut (prostě zase, dokud z toho nebude kaše v požadované konzistenci). (Ne)dosladím. :-)

Na talíři zdobím ořechy nebo čerstvým ovocem a hned drastím (časem údajně tuhne, obyčejná ovesná kaše se ale nechová jinak...).

Má "jinou", zajímavou konzistenci i chuť.

Pozn.: Štítek "bezlepkové" je třeba brát s obvyklou rezervou – celiaci použijí ovesné vločky s garancí bezlepkovosti. Obdobně štítek vegan – platí, nepoužijeme-li med, který je samozřejmě snadno možné nahradit třeba javorovým, nebo jakýmkoli jiným sirupem.

P. S.: V záhlaví najdete nově stránku Všechny špatnosti pohromadě – receptář.

Hudební okénko


Komentáře