Amarantovo-ovesná kaše.
Když potřebuji změnu od své oblíbené fermentované ovesné, dokážu na ní frčet několik rán po sobě. Zkuste – za jednu výpravu do zdravé výživy a sáček amarantu (6 porcí za 30 Kč) to stojí.
na 1 porci:
Přiliji zbylých 100 ml mléka, přisypu vločky a rozinky a vařím ještě asi 5 minut (prostě zase, dokud z toho nebude kaše v požadované konzistenci). (Ne)dosladím. :-)
Na talíři zdobím ořechy nebo čerstvým ovocem a hned drastím (časem údajně tuhne, obyčejná ovesná kaše se ale nechová jinak...).
Má "jinou", zajímavou konzistenci i chuť.
na 1 porci:
- 50 g amarantu
- špetka skořice / perníkového koření
- špetka soli
- 250 ml mléka – používám rostlinné
- 2 lžíce ovesných vloček
- 1 lžíce rozinek
- med (maximálně lžička, já nepoužívám vůbec, rozinky na oslazení úplně stačí)
- ořechy – vlašské, pekanové,...
- čerstvé ovoce – není nutné; vyzkoušela jsem ale třeba s kompotovanými meruňkami
Přiliji zbylých 100 ml mléka, přisypu vločky a rozinky a vařím ještě asi 5 minut (prostě zase, dokud z toho nebude kaše v požadované konzistenci). (Ne)dosladím. :-)
Na talíři zdobím ořechy nebo čerstvým ovocem a hned drastím (časem údajně tuhne, obyčejná ovesná kaše se ale nechová jinak...).
Má "jinou", zajímavou konzistenci i chuť.
Pozn.: Štítek "bezlepkové" je třeba brát s obvyklou rezervou – celiaci použijí ovesné vločky s garancí bezlepkovosti. Obdobně štítek vegan – platí, nepoužijeme-li med, který je samozřejmě snadno možné nahradit třeba javorovým, nebo jakýmkoli jiným sirupem.
Komentáře
Okomentovat