Cizrna na paprice.
Tento "provařený" recept (literally!) původně z Nové biokuchařky Hanky Zemanové sice není třeba představovat, vzhledem k tomu, že i u nás si našel své pevné místo, tu ovšem nemůže chybět. Je jednoduchý, chutný, zdravý a výživný, dostupný, levný, variabilní... mám pokračovat, nebo už jste přesvědčeni ho taky zkusit?
na 4 porce:
300 g sušené cizrny
kousek (cca 5 cm) mořské řasy (raději než wakame používám kombu – tolik se nerozvaří do celého obsahu hrnce, zůstane vcelku a snadno se nechá po uvaření vypreparovat); nebo trocha bylinek s protinadýmavým účinkem (majoránka, saturejka,...)
1 a 1/2 lžíce sezamového oleje (myslím, že právě tady jsem se ho naučila používat a používám ho ráda doteď; kdo použít nemůže nebo nechce, hodí se i řepkový, dobrá byla Manka máslová, bohužel jsem ji už dlouho nikde nepotkala)
2 cibule
mořská sůl – cca 3/4 lžičky
1 lžíce sladké papriky
cca 600-700 ml vývaru z vaření cizrny (nebo horké vody)
1 velký pórek
100 ml sójové smetany, lze vynechat (já to ještě nikdy nezkusila a alespoň trochu, když ne celých 200 ml, vždy přidávám; v nouzi už jsme vařili i s klasickou kravskou, přestože kombinace luštěnin a mléčných výrobků se na dobré trávení moc nedoporučuje)
granulovaný zeleninový biobujón (k sehnání např. v DM drogerii, stejně jako rostlinná smetana) – cca 1 a 1/2 lžíce
citronová šťáva (rovněž bych nevynechávala)
k podávání: těstoviny, rýže, pečivo, nebo přílohu zcela vynechat – druh přílohy volíme též podle vztahu k lepku (samotná omáčka je bez lepku)
Cizrnu večer předem propláchnu, přeberu a namočím do vody.
Druhý den namáčecí vodu sliji, zaliji novou studenou a vařím mírným plamenem bez pokličky do změknutí (minimálně hodinu); pro obohacení o důležité minerály a zmírnění nadýmavých účinků je možné přihodit mořskou řasu, anebo (to už ale jen pro druhý jmenovaný efekt) bylinky.
Uvařenou cizrnu sliji – vývar si ponechám! – a případné zbytky řasy vyhodím (někdy, když se to v chuti jídla ztratí nebo ji to naopak podpoří, ji krájím nadrobno a integruji, nutné to ale není). Je možné cizrnu v této fázi ještě zalít studenou vodou, promnout rukama a zbavit ji tak co nejvíce slupek, které způsobují nadýmání; doporučuje se to obzvláště pro menší děti. Já to většinou nedělám, vůči nadýmání jsme už celkem odolní :).
Ve větším hrnci orestuji na oleji najemno nakrájené cibule, mořskou sůl a papriku (tu jen krátce, aby nezhořkla), přiliji větší část vývaru z cizrny (vodu) a povařím cibulku doměkka, poté rozmixuji ponorným mixérem. Menší polovinu :) cizrny rozmixuji bokem se zbývající troškou vývaru na kaši. Rozmixovanou cizrnu i zbylé celé luštěniny přidám do hrnce. (Tak zní oficiální verze; sama si to většinou zjednodušuji tak, že k uvařené cibulce v hrnci přidám polovinu cizrny a rozmixuji obojí společně; nepozoruji žádný rozdíl a ušetřím tím nádobu na mixování cizrny. Rozmixovaná cizrna způsobuje zahuštění omáčky, díky čemuž není potřeba zahušťovat moukou.)
Nakonec přidám šikmo nakrájený pórek a krátce povařím. Přiliji smetanu, dochutím citronovou šťávou a bujónem.
Osobně mám cizrnu na paprice nejraději s rýží.
Komentáře
Okomentovat