Stroganov (a návod na domácí seitan).
Efektní je způsob servírování, kdy se má Stroganov polít vodkou nebo koňakem a zapálit. (Kéž by si bratři vybíjeli svou agresi jen na jídle.)
na 4 až 5 porcí potřebujeme:
- 4 lžíce (olivového) oleje
- 500 g seitanu (padne na to 5 a 1/2 porce domácího seitanu – návod, jak na něj, níže)
- 3 lžíce sójové omáčky
- mletá paprika
- čerstvě mletý pepř
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 250 g rajčat (3 kusy)
- 35 g sušených hříbků nebo sáček mražených hub
- 4 lžíce hladké (já rýžové) mouky
- 500 ml silného zeleninového vývaru – ideální je použít vodu, v níž se máčely sušené houby, do které přidám ještě lžíci sypkého bujónu; kdo vaří seitan ve vodě, může použít tento vývar
- 200 ml ovesné smetany – nebo jiné, třeba kešu,...; v receptu je 350 ml, ale mám vyzkoušeno, že 200 ml stačí
- 2 sterilované okurky
- 1 lžíce francouzské hořčice
- javorový sirup
- citronová šťáva
- příloha: nejvíc autentickou ruskou verzí mají být hranolky nebo opékané brambory, používají se také těstoviny nebo rýže; ráda doplňuji ještě zeleninovým salátem, super je to také zalít (vnitřně :-)) pivem
Odbočka: domácí seitan.
Připravím si seitan. V tomto množství už se docela vyplatí, udělat si jej doma. Ideálně dopředu, protože s jídlem samotným bude ještě práce dost (a taky dost hrnců – kromě hluboké pánve s finálním produktem rendlíky na vývar, na spaření rajčat, na přílohové těstoviny...). Proto také doporučuji, nepouštět se zároveň ještě do opékaných brambor, které se před pečením předvařují, a udělat si první den k Stroganovu těstoviny nebo rýži.
použiji:
- 240 g pšeničné bílkoviny (ve formě prášku; k dostání ve zdravých výživách – pozor, opravdu chtějte pšeničnou bílkovinu, nikoli seitan, ani prášek na seitan, jinak to prodavačka nemusí najít – true story; vysvětlivka: je to totéž, respektive seitan je výsledný produkt)
- 40 g lahůdkového droždí
- 4 vrchovaté lžíce sušené smažené cibulky (IKEA)
- 4 lžičky koření – grilovací, uzená paprika (nějakou papriku je dobré použít, zajistí pěknou barvu "nemasa"),...
- lžička sypkého bujónu
- 80 g barbecue omáčky
- lžíce sójové omáčky
- 10 kapek tekutého kouře
- 300 ml vody
Zvlášť smíchám sypké a mokré ingredience. Spojím dohromady, důkladně rukama propracuji. Na váze si odvážím 8 stejných dílů, mokrýma rukama tvaruji bochánky/placičky, které balím do alobalu (snažím se dobře utáhnout) a sázím na pařák/do cedníku v hrnci s vařící vodou (pozor, aby se voda nevyvařila – je třeba dolévat). Přikryji poklicí a napařuji, 40 minut až hodinu – je potřeba jeden kousek rozbalit, poznáte to pravděpodobně už pohmatem nebo při zapíchnutí nože. Po 40 minutách je hmota většinou stále příliš gumovitá a žvýkací; žádoucí je, aby trochu zpevnila.
...a zpátky k hlavnímu receptu.
Hotový seitan nakrájím na nudličky a osmažím na dvou lžících oleje. Okořením paprikou, zaliji sójovkou, opepřím a odložím stranou.
Nejpozději v této fázi spařuji rajčata, aby byla připravená ke stažení a do akce (pánve). Také si připravím vývar. Předem je třeba namočit sušené houby (pokud tedy nepoužívám mražené) – zaliji je horkou vodou a nechám pár hodin stát. Poté scedím, vyždímám, a vodu z namáčení krátce povařím spolu s bujónem – tím mám připraven vývar k podlévání jídla.
Myslím, že ostudu si vegan neudělá, ani když tohle jídlo naservíruje návštěvě. Těší mne navíc, jak je tato věc poměrně velmi lokální. Inspirovala jsem se u Kuchařky ze Svatojánu.
Komentáře
Okomentovat