Falešná vajíčková pomazánka.

Konečně! Naše nejvíc nejoblíbenější, často vyžadovaná pomazánka, která se podle mě neztratí ani na nějaké té párty mezi masožravci. Plus prověřený návod na raz-dva domácí sojanézu. (Jupí!)

Falešná vajíčkovka nechutná úplně jako klasická vajíčkovka. Je lehčí. Důvody: (1) tofu místo vajíček, (2) sojanéza místo másla. Ne, neutíkejte ještě!

Nevyhýbám se ani myšlence (popravdě, osvítilo mě to právě teď, když přemýšlím o tom, proč tak úplně identicky nechutná) zkusit z receptu zachovat vše krom toho, že místo sojanézy spojím tofu veganským margarínem  anebo nakonec i tím klasickým máslem. Hledat totiž viníka v tofu by nebylo vůbec spravedlivé! Tofu is the new vajíčka! Sorry: tofu and černá sůl are the new vajíčka! So: zůstaňte a nebudete litovat! Ani v rámci té odlehčenější verze, přísahám!
na pěkných pár porcí pomazánky si připravíme:

1 balení bílého tofu
1 malou cibuli – možno vynechat, nahradit pažitkou,... já už zkusila s jemně pokrájeným pórkem (vidno na fotografiích) a byla to celkem fajn změna
1/4 až 1/2 lžičky kurkumy (opatrně – není dobré, když se to s ní přežene)
1/2 až 1 lžička černé soli Kala Namak – přidávám postupně podle chuti
1 lžička plnotučné hořčice – vše je opět o chuti, většinou jí přidávám více
100 ml sójové majonézy (sojanézy): 60 ml řepkového oleje + 30 ml sójového mléka + (volitelně) 1/2 lžičky dijonské hořčice, troška soli, pár kapek citronové šťávy, čerstvě mletý pepř; ...anebo to máslo? :)
a znovu: čerstvě mletý pepř (přímo do pomazánky)

Připravíme si sójovou majonézu: do vysoké nádoby nalijeme řepkový olej, přilijeme sójové mléko (nepřislazované; používám to z DM drogerie obohacené o vápník), můžeme lehce dochutit uvedenými ingrediencemi (tady se podobně dochucuje pomazánka, nutné to tedy určitě není), vložíme tyčový mixér, sepneme, zvedáme pomalu ode dna nádoby a za pár vteřin máme hustou majonézu hotovou. Můžeme si jí takto připravit i více, v lednici pár dní vydrží.
Dál už je to jednoduché. Vidličkou rozmačkané tofu (hrubost volíme dle nálady) je základ. Jemně pokrájená cibulka dodá pikantní svěžest. Kurkuma žluťoulinkatou barvu. Černá sůl chuť a vůni po vajíčkách. Hořčice zemitost. Sojanéza jemnost a krémovost. Pepř jemnou dekadenci.
Vše promícháme, necháme odležet a mažeme na pečivo, nejraději na topinky.

Hudební okénko

Zajímavá, příjemná věc a pro mě navíc vzpomínka na jednu minulou pracovní etapu a jednoho milého kolegu: zdravím Lukyho! (P.S.: Vidíš tu misku na fotkách? :) )

Komentáře